Duitse concurrentie omarmt kunstmatige intelligentie

Winnen Duitse bedrijven terrein met AI-gebruik?

Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) door bedrijven bij onze Oosterburen, neemt snel toe. Volgens een recent rapport van het Ifo-instituut, gepubliceerd afgelopen vrijdag, maakt een derde van de grote Duitse bedrijven met meer dan 250 medewerkers gebruik van AI-technologie, dat stelt een duitse website.

  • Een derde van grote Duitse bedrijven gebruikt AI
  • Duitsland in Europese voorhoede qua AI-adoptie, voor Frankrijk
  • Experts zien AI als oplossing voor arbeidstekorten en efficiëntie

De IT-branche en zakelijke dienstverleners zijn de koplopers in de adoptie van AI. Deze sectoren tonen de hoogste implementatiegraad van AI-oplossingen in hun bedrijfsprocessen en diensten. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Duitsland in Europese middenmoot

In Europees perspectief bevindt Duitsland zich in de voorste gelederen wat betreft AI-adoptie. Het land staat achter koplopers zoals Denemarken en Finland, maar laat Frankrijk ver achter zich. Dit toont aan dat Duitsland een sterke positie inneemt in de Europese AI-race.

Groeiende trend in het Duitse bedrijfsleven

De toename van AI-gebruik in Duitse bedrijven past in een bredere trend. Eerder onderzoek toonde al aan dat ongeveer 10% van het Duitse midden- en kleinbedrijf AI toepast, een stijging van één procentpunt ten opzichte van 2021. Bij grote ondernemingen ligt dit percentage zelfs op 35%, wat ruim drie keer zo hoog is als bij het mkb. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager accountant of business controller heeft u te maken met accountancy en heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, informeer dan de redactie voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

 

Uitdagingen en kansen

Ondanks de positieve ontwikkelingen zijn er nog uitdagingen. Manfred Gößl, hoofddirecteur van de Beierse Kamer van Koophandel en Industrie, benadrukt dat AI kan helpen bij het vervangen van ontbrekende arbeidskrachten en het verhogen van de efficiëntie. Hij stelt dat AI cruciaal kan zijn voor het behoud van het welvaartsniveau ondanks demografische veranderingen.

Toekomst

Met de groeiende investeringen in AI-infrastructuur, zoals de recente aankondiging van Microsoft om 3,2 miljard euro te investeren in Duitsland, aldus AG Connect. lijkt de trend van AI-adoptie zich voort te zetten. Dit biedt kansen voor verdere innovatie en economische groei in de Duitse industrie.

Lees ook:

Uitdagingen bij implementatie van AI in finance

Ondanks het enthousiasme voor AI, worstelen veel organisaties nog met de implementatie. Gebrek aan expertise en zorgen over integratie met bestaande systemen zijn veelvoorkomende obstakels, zo meldt een website voor acountants. CFO’s moeten investeren in opleiding en change management om deze uitdagingen te overwinnen en het volledige potentieel van AI te benutten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Duurzaamheid en AI: een groeiende synergie

Interessant is dat AI ook een rol speelt in duurzaamheidsinitiatieven. Terwijl 75% van de CEO’s duurzaamheid ziet als een groeikans, beschouwen CFO’s het vaak nog als een marketinginstrument, zo blijkt uit onderzoek. AI kan helpen bij het analyseren van duurzaamheidsdata en het optimaliseren van groene initiatieven, wat de kloof tussen deze perspectieven kan overbruggen.

Gerelateerde artikelen