DSM-topman: ‘Hogere prijs CO2 noodzakelijk’

CEO Feike Sijbesma in tv-programma Buitenhof: "Dat is het efficiëntst om bedrijven tot bewegen aan te zetten."

In de klimaattafels is juist niet voor het beprijzen van CO2-uitstoot gekozen. Sijbesma vindt die beslissing niet heel erg, want er is al een Europees systeem van CO2-rechten. “Daar werden er alleen veel te veel van uitgegeven”, weet hij. “Vorig jaar zijn er rechten ingetrokken en nu ligt de prijs rond de twintig euro.” Volgens Sijbesma moet dat tussen de dertig en vijftig euro worden voordat bedrijven tot actie overgaan.

Een Nederlandse CO2-heffing is volgens Sijbesma niet nodig, omdat dat extra rompslomp geeft. “Daar zeg je ook mee dat je geen vertrouwen hebt in het Europese systeem.”

Sijbesma vindt het politieke gekrakeel over de bereikte akkoorden aan de klimaattafels “een beetje apart”. ,,Ik weet niet of de burger hier wijzer van wordt. De CO2-uitstoot moet gewoon omlaag en het mandaat ligt bij de politiek. Die moet dus de rijen sluiten en gaan verbinden.''

Planon en SAP tillen samen vastgoed- en facility management naar een hoger plan en besteden daarbij in het bijzonder aandacht aan duurzaamheid. Dit vereist naadloze integratie, borging van compliance, toegang tot slimme inzichten via IoT en het automatiseren van beheer. Integreer nu uw SAP ERP-oplossing met software voor vastgoedbeheer.