DSM rondt de overname van NeoResins van Avecia af

fallback
Koninklijke DSM NV heeft vandaag de acquisitie afgerond van NeoResins, de coatingharsenbusiness van Avecia. Het voornemen tot deze acquisitie was op 14 december 2004 aangekondigd. De noodzakelijke goedkeuringen van de relevante autoriteiten zijn verkregen. De acquisitie past perfect in de strategie van DSM en betekent een substantiële versterking van de coatingharsenactiviteiten van DSM, die deel uitmaken van de cluster Performance Materials.

DSM heeft Avecia een transactieprijs van EURO515 miljoen in contanten betaald. De transactie omvat de acquisitie van de gehele NeoResins business, vrij van liquide middelen en schuld. De omzet van NeoResins in 2004 is rond EURO270 miljoen, met een bedrijfsresultaat voor belastingen en afschrijvingen (EBITDA) van ongeveer EURO52 miljoen. De onderneming heeft 635 mensen in dienst. De acquisitie zal vanaf het eerste jaar bijdragen aan de winst per aandeel.

NeoResins gaat deel uitmaken van de businessgroep DSM Coating Resins en zal binnen DSM opereren onder de naam DSM NeoResins. De combinatie van DSM Coating Resins en NeoResins zal een leidende wereldspeler zijn met een brede productportfolio van sterke, zich steeds verder ontwikkelende chemische concepten en productgroepen, inclusief milieuvriendelijke technologieën zoals harsen op waterbasis, poedercoatingharsen en UV-uithardbare coatings. Dankzij de gecombineerde competenties zal DSM uitstekend gepositioneerd zijn om in te spelen op specialistische nichemarkten en op de algemene trend naar milieuvriendelijkere coatingproducten. DSM zal beginnen met de ontwikkeling van synergieën, onder andere op het gebied van technologie, markten, innovatie en inkoop, om NeoResins te integreren in DSM.

NeoResins
NeoResins is wereldwijd leider in de technologie voor acryl- en polyurethaanharsen op waterbasis voor toepassing in verven, coatings, lijmen en inkten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Waalwijk. NeoResins heeft 635 mensen in dienst en heeft productielocaties in Waalwijk, Parets del Valles (Spanje), Wilmington en Frankfort (VS). De sterke focus op specialty-producten wordt weerspiegeld door aanzienlijke investeringen in R&D (5% van de omzet; ruim 20% van het personeel werkzaam in R&D). NeoResins genereert zijn omzet voornamelijk in Europa en de VS, en daarnaast vooral in Azië. Verreweg het grootste deel van de omzet heeft betrekking op coatingtoepassingen. De rest heeft vooral betrekking op toepassingen in de grafische industrie, en een klein deel betreft lijmtoepassingen.

DSM Coating Resins
DSM Coating Resins is wereldmarktleider op het gebied van polyesterharsen voor poederverven, can coatings en coil coatings. DSM Coating Resins speelt een vooraanstaande rol als leverancier van harsen aan de markten voor decoratieve, beschermende en industriële coatings. DSM Desotech, onderdeel van DSM Coating Resins, is wereldmarktleider op het gebied van coatings voor glasvezels. DSM oating Resins behaalde in 2003 een omzet van EURO406 miljoen. De businessgroep heeft productielocaties in Europa, de VS en Azië en biedt momenteel werk aan 790 mensen.

In alle coatingmarkten wordt de ontwikkeling van nieuwe producten in toenemende mate bepaald door ecologische overwegingen en de steeds strengere milieuwetgeving. In lijn met de concernstrategie van DSM wil DSM Coating Resins tot de wereldtop behoren op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieuzorg. Als vooraanstaande, klantgerichte leverancier van harsen geeft DSM Coating Resins hoge prioriteit aan de ontwikkeling van harssystemen die voldoen aan de milieueisen van de toekomst.