Drukte bij bijzonder beheer door belastingschulden

Problemen doen zich vooral voor bij bedrijven in de industrie.

Het niet kunnen terugbetalen van de opgebouwde belastingschuld wordt de belangrijkste oorzaak voor de instroom van nieuwe bijzonder beheer-dossiers. Vooral ondernemingen uit de industriesector zullen hiervan last ondervinden. De belangrijkste oorzaken: stijgende energiekosten en grondstofprijzen.

Dat geven bijna alle herstructureringsexperts aan (96%) die zijn ondervraagd voor de nieuwste editie van de Bijzonder Beheer Barometer van PwC. Na bijna twee jaar een daling in faillissementen gehad te hebben, verwacht een ruime meerderheid van het panel van experts, onder wie bijzonder beheer-bankiers, insolventieadvocaten, herstructureringsadviseurs en investeerders, een stijging in het vierde kwartaal van 2022.

Ook het kabinet houdt hier rekening mee; het verwacht dat een kwart tot een derde van de bedrijven de opgebouwde belastingschuld niet volledig zal kunnen terugbetalen.

Een groot deel van het panel verwacht dat deze problemen minimaal de komende een tot twee jaar aanblijven. De energie-intensieve industriesector wordt het meest geraakt. Niet alle ondernemingen zullen in staat zijn de kostenstijgingen door te belasten aan hun klanten, denkt PwC.