Driedaags internationaal fiscaal onderzoek naar fintech

Fiscus zoekt grip op de sector samen met vier andere belastingdiensten.

Vanaf 23 maart heeft de Belastingdienst een driedaags onderzoek uitgevoerd naar de fintech-sector, in samenwerking met de belastingdiensten van Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Dit om internationale fraude te bestrijden.

Het onderzoek is om te achterhalen in hoeverre fintech-bedrijven de regels volgen, aldus  FIOD-medewerker Tom Logtens, die de J5-werkgroep ‘Data & Platforms’ leidt. “Doordat veel digitaal gaat, zijn fintech-bedrijven niet gebonden aan een vestigingsplaats. Uiteraard houden de meeste fintech-bedrijven zich aan de regels. Maar wat als dit niet gebeurt? Hoe volg je zulke bedrijven en wie houdt ze aan strafrechtelijke en fiscale regels?”

Welk resultaat dit onderzoek heeft opgeleverd, is nog niet bekend. De Belastingdienst doet in het kader van J5 vaker aan driedaagse onderzoeken die samen met de buitenlandse belastingdiensten worden uitgevoerd. Dit om nieuwe vormen van criminaliteit aan te pakken.

In 2019 voerden de vijf belastingdiensten cryptocurrency. Dit leidde tot meerdere aanhoudingen wegens het witwassen van cryptovaluta. De Nederlandse belastingdienst werkt samen met de vier collega-diensten binnen het samenwerkingsverband J5.

“Bij grensoverschrijdende fraude en financiële criminaliteit is de informatie van één land vaak niet afdoende om bedrijven aan te pakken”, aldus Logten. “Binnen de J5 wisselen we data en informatie uit; mits dat noodzakelijk en juridisch mogelijk is. Op basis van die informatie voert elk land zijn eigen onderzoek uit.”