Drie afdelingen waar vaak cash ligt verstopt

Bedrijven zitten vol verborgen cash, maar waar begin je met zoeken?

IT-afdeling

“Een zekerheidje”, zegt Borstlap over de cashpotentie van het IT-domein. “Finance en IT spreken vaak een andere taal. Techneuten willen vaak werken op state-of-the-art niveau. Ergens is dat begrijpelijk, want ligt het serverpark stil, dan is het hele bedrijf in rep en roer. Alleen betaalt de klant uiteindelijk voor al deze digitale luxe.” 

Het is misschien niet sexy om met een Opel te werken, maar een Rolls Royce is niet altijd nodig. “Ga daarom na of alle lopende licenties en onderhoudscontracten daadwerkelijk nodig zijn”, adviseert ze. Van belang is om goed door te vragen: gaat er functioneel of juridisch echt iets mis als je kiest voor een goedkopere optie?

 

HR-afdeling
Een van de grote boosdoeners hier zijn vaak royaal opgetuigde Arbo-contracten. Borstlap: “Zonde, want vaak betekent dit dat zieke collega’s worden ontkoppeld van het bedrijf. Ik zou adviseren om de wettelijk vereiste dingen in zo’n contract te stoppen. Hou gewoon zelf contact met het zieke personeelslid. Ga koffiedrinken. Gebruik gezond verstand. Met een persoonlijkere benadering daalt het ziekteverzuim. Cash is dan gewoon de resultante van andere acties.”

Facilitaire zaken
Hier vind je vaak het kleinere werk, maar soms kan er wel erg makkelijk een leuk bedrag vrijgespeeld worden. “Denk aan panden die in de verkoop staan, maar waar alles is aangesloten”, zegt Borstlap: “Of schermen die niet vervangen worden, omdat de aanschafwaarde van schermen hoog is. Vaak wordt dan over het hoofd gezien dat nieuwe schermen energiezuiniger zijn en zichzelf terugverdienen.”

 

Tot slot een algemene tip: “Wanneer afdelingen moeten inleveren kan dat aanvoelen als een persoonlijk verlies. Probeer duidelijk te maken dat hun werk leuker wordt dankzij vrijgespeelde cash. Een IT’er kan zich met de vrijgekomen middelen bijvoorbeeld meer richten op developing in plaats van beheer.”

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen