Door eerste NLII-fonds nu EURO 1 miljard beschikbaar voor mkb

De Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) kondigt vandaag aan dat haar eerste fonds, het Bedrijfsleningen Fonds (BLF) met Robeco als fondsmanager, is opengesteld aan ondernemers waardoor er direct circa EURO 1 miljard aan kredietfaciliteiten beschikbaar komt voor grotere Nederlandse MKB-bedrijven. De landelijke distributie van het BLF loopt vooralsnog via ABN AMRO, ING en Rabobank.

NLII CEO Loek Sibbing: ‘Ik ben trots dat binnen een jaar na de formele oprichting van NLII, de eerste leningen zijn aangevraagd en binnenkort worden verstrekt. We stellen ondernemers daarmee in staat gebruik te maken van een nieuw en aanvullend financieringskanaal ter waarde van ongeveer 1 miljard euro. Tegelijkertijd krijgen institutionele beleggers door het BLF een nieuwe mogelijkheid om direct te investeren in de Nederlandse economie. Voor de financiering is in totaal al € 480 miljoen toegezegd waardoor er -door de evenredige inleg van banken- direct circa € 1 miljard beschikbaar is.’

Institutionele beleggers

De financiering van in totaal € 480 miljoen is toegezegd door zes institutionele beleggers. De deelnemende partijen zijn: Aegon, a.s.r., Pensioenfonds Metaal & Techniek, Pensioenfonds PGB, NN Group en het Europese Investeringsfonds EIF. Het fonds kan doorgroeien tot een bedrag van € 1 miljard en staat open voor nieuwe beleggers. Participerende beleggers ontvangen marktconforme rente over hun beleggingen in het door Robeco beheerde fonds. Het verstrekken van leningen aan bedrijven door het ondernemingsfonds zal verlopen via banken, bij aanvang in ieder geval ABN AMRO, ING en Rabobank. Ondernemers die gebruik willen maken van de financieringsmogelijkheden van het BLF kunnen bij deze banken terecht.

Fondsen

De financiering door institutionele beleggers via NLII vindt plaats door middel van fondsen. Op deze manier weet NLII de behoefte aan financiering bij de ondernemingen te bundelen zodat er voldoende omvang is om te voorzien in de minimale investeringsbehoefte van institutionele beleggers. Hierdoor profiteren ondernemers van additionele financieringsmogelijkheden en krijgen institutionele beleggers de mogelijkheid om direct in de Nederlandse economie te investeren.

Bedrijfsleningen Fonds (BLF)

Het BLF neemt deel in leningen die banken onder reguliere voorwaarden willen verstrekken aan gezonde ondernemingen, maar niet kunnen verstrekken omdat ze bijvoorbeeld al teveel financiering hebben uitstaan op de onderneming of in de sector waarin de onderneming actief is. Doordat het fonds een deel van de financiering op zich neemt, ontstaat ruimte om een groter bedrag aan deze ondernemingen te kunnen verstrekken.