DNB: cloud is risico voor banken

10 tips voor perfecte start met Big Data & Analytics
President Klaas Knot van DNB is bang voor het beperkte aantal cloud-aanbieders.

Een toename van het gebruik van clouddiensten in de bankensector brengt allerlei nieuwe risico’s met zich mee, zei Knot op een bijeenkomst van het Institute of International Finance (IIF), een wereldwijde organisatie van financiële organisaties, in Washington. Nu bevinden de belangrijkste systemen van banken zich nog niet in de cloud, maar hij stelt dat dit in de toekomst zomaar het geval kan worden. Volgens de president van de centrale bank moeten financiële toezichthouders dan alert zijn.

Lees ook: Transitie naar cloud gaat sneller dan verwacht

Daarbij speelt mee dat veel niet-financiële partijen nu niet altijd goed onder het bestaande toezicht vallen, aldus de DNB'er. Meer aandacht daarvoor zou wat hem betreft hoog op de agenda moeten staan van financiële autoriteiten, net als kwesties als cyberrisico's en klimaatverandering meer in het blikveld zouden moeten komen.
Knot ziet in de vele technologische veranderingen in de financiële sector ook veel kansen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot meer concurrentie. Knot erkent dat het nog onduidelijk is wat het precies voor gevolgen heeft als de grote techreuzen zich meer als financiële dienstverlener opstellen.

 

Niet happig op toetreding

Technologiebedrijven lijken in Europa nog niet happig op toetreding tot de financiële sector, merkt hij op: “Misschien komt dat wel omdat ze weten dat ze dan ook met financieel toezicht te maken zullen krijgen.” Volgens Knot zijn banken in Europa nog erg dominant, in tegenstelling tot de Verenigde Staten waar de financiële sector veel diverser is.

Er zijn vier soorten soorten clouddiensten: 
• IaaS (Infrastructure as a Service) 
In dit model wordt een virtuele infrastructuur aangeboden zoals servers, opslag capaciteit en andere infrastructuur. 

• PaaS (Platform as a Service) 
Het PaaS model bevindt zich boven op de infrastructuur, waarbij gebruik wordt gemaakt voor het ontwikkelen van applicaties. Hiervoor worden frameworks gebruikt voor het creëren van twee gestructureerde en geïntegreerde applicaties en functionaliteit (zoals toegangsbeheer, portaalfunctionaliteiten). 

• SaaS (Software as a Service) 
Het SaaS model is het leveren van een applicatie aan eindgebruikers waarbij de aanbieder volledige controle heeft over het technisch en functionele aspect. De gebruiker heeft alleen functionele kennis nodig om te werken met de applicatie. 

• NaaS (Network as a Service) 
Bij NaaS lift de focus op het gebruik van het netwerk van de aanbieder. Denk hierbij aan VPN netwerken, maar ook aan MVNO’s (Mobile Virtual Network Operators).