Dit risico van Chinese bedrijven wordt steeds groter

Zwarte China-lijst van de VS heeft gevolgen voor westerse bedrijven.

Dat bedrijven een buitenlandse handelspartner checken is niet vreemd. Maar gaat het om een Chinese handelspartner, dan is alertheid nog net iets belangrijker. Met name om te weten hoe de VS naar het bedrijf in kwestie kijken.

Wat zijn de grootste risico’s van Chinese handelspartners?
Los van de financiële huishouding en betrouwbaarheid, is het goed om te weten welke relatie een Chinees bedrijf onderhoudt met de overheid. Zijn die verhoudingen met de Chinese overheid al te intensief, dan speelt er in de ogen van westerse overheden mogelijk een veiligheidskwestie.

Hoe concreet is zo’n risico?
De Verenigde Staten hebben een zwarte lijst van Chinese bedrijven en individuen. Samenwerken met deze bedrijven kan gevolgen hebben voor westerse bedrijven.

Zijn daar voorbeelden van?
Iedereen herinnert zich nog wel de ophef over het Chinese techbedrijf Huawei. De fabrikant raakte door de Westerse boycot als leverancier van 4G en 5G netwerkapparatuur ten eerste een grote afzetmarkt voor die producten kwijt. Daarnaast leidde het Amerikaanse boycot ertoe dat de meeste westerse landen Huawei als leverancier van mobiele netwerkapparatuur ook in de ban deden.

Was dat niet een uitzondering?
Daar lijkt het niet op. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft ook de grote accuproducent CATL toegevoegd aan een lijst Chinese bedrijven die volgens het ministerie zouden samenwerken met het Chinese leger. Maandag werd al bekend dat het grote internet- en gamebedrijf Tencent op die lijst is gekomen. Beide bedrijven zeggen geen banden met het leger in China te hebben.

Wat als je toch samenwerkt met zo’n Chinees bedrijf?
Een plek op de lijst heeft geen juridische gevolgen voor de bedrijven. Wel hebben bedrijven rechtszaken aangespannen omdat zij erin stonden. Ook kan een plek in de lijst de reputatie van een bedrijf aantasten en Amerikaanse bedrijven ontmoedigen zaken te doen met een organisatie. Dat kan ook weer gevolgen hebben voor Europese bedrijven die ook zaken willen doen in de VS.

Kan hier iets tegen worden gedaan?
Niet echt, want dit soort lijsten is een Amerikaanse aangelegenheid. Tencent en CATL vinden dat zij onterecht in de lijst zijn gekomen. Een woordvoerder van Tencent noemt het “duidelijk een fout” en zegt dat het internet- en gamebedrijf geen militair bedrijf of leverancier is. Tencent wil samenwerken met het Amerikaanse ministerie van Defensie om “eventuele misverstanden” aan te pakken. Op de aandelenbeurzen in China gingen Tencent en CATL dinsdag omlaag nadat hun plek op de lijst bekend was geworden. In Hongkong daalde Tencent ruim 7 procent en CATL zakte meer dan 2 procent in Shenzhen.

Gerelateerde artikelen