Dit kan je bedrijf een hoop geld kosten

Financiële afdelingen hebben niet altijd oog voor cash. "Volkomen logisch", zegt expert Eva Borstlap van Cash Discovery. "Maar een gebrekkige aandacht voor cash kan je als bedrijf wel een hoop geld kosten."

De essentie van ondernemen is eenvoudig. Ondernemers willen producten verkopen of diensten verlenen en daar zo veel mogelijk aan overhouden. “Daarvoor hebben ze eerst opdrachten nodig met een marge en vervolgens probeert men de marge te verhogen. Om dat te monitoren, wordt er vooral gekeken naar de omzet”, zegt Eva Borstlap, die werkzaam is als finance- en procurementspecialist.

Ideale wereld

Cash wordt vaak gezien als een logisch gevolg van succesvol ondernemen. Zonder omzet immers geen cash. “In een ideale wereld zou cash er ook niet toe doen.”

Borstlap vervolgt: “Maar we leven nu eenmaal niet in een theoretische wereld. In een theoretische wereld zou er ook geen financiële crisis zijn. Elke dag dat een factuur later wordt betaald, kost dat geld. Geld dat je als bedrijf bijvoorbeeld goed kunt gebruiken om te investeren in innovatie.”

“Een slimmere omgang met cash kan ervoor zorgen dat je minder extern hoeft te financieren of gunstigere financieringsvoorwaarden kan bedingen.” Volgens haar kan liquiditeit daarom niet alleen een zaak van treasury of de financiële administratie zijn.

Kostbare inefficiënties

“Het gaat erom dat je de operationele processen goed in kaart hebt. Hoe verloopt een proces van order via verkoop tot en met de dienstverlening achteraf? Hoe lang duren deze stappen? Alleen als je dat – met behulp van het hele bedrijf – helder hebt, kun je kostbare inefficiënties uit de weg ruimen.”

“Vaak zie je dat onenigheden over de kosten van meerwerk leiden tot vertragingen in het factureren. Dit kun je voorkomen door in de ontwerpfase afspraken te maken met de klant over de betaling van gemaakte kosten”, zegt de procurementspecialist.

Verborgen cash

Borstlap pleit niet voor het loslaten van een focus op de omzet ten faveure van cash. “Er blijft altijd verborgen cash in een bedrijf. Als dit nergens te vinden is, kun je je afvragen of je niet te zwaar bezet bent als bedrijf en je marge laat liggen. Maar het is te belangrijk om alleen aan de financiële afdeling over te laten.”

Foto: Unsplash

Gerelateerde artikelen