Dijsselbloem: meer samenwerken belastingen EU

Het is volgens minister Jeroen Dijsselbloem niet meer vol te houden dat belastingen een soevereine zaak van Nederland zijn.

“Het is oppassen met adviezen aan je opvolger, maar Nederland zou er goed aan doen zich aan te sluiten bij de landen die de moderne belastingen vormgeven. De ontwikkelingen gaan heel snel”, aldus Dijsselbloem. 

Dat zei hij na een bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Tallinn. Het is volgens hem beter samen te werken met de hervormers dan bij de landen te zitten die modernisering tegenhouden. Hij waarschuwde voor de houding van veel landen, ‘inclusief Nederland’, dat belastingzaken een nationale aangelegenheid zijn.

In Tallinn spraken de ministers over een gezamenlijk voorstel van Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië om techreuzen als Google, Apple, Facebook en Amazon in de EU aan te slaan over hun omzetten in de landen waar ze actief zijn. Nu betalen ze winstbelasting in het land van vestiging.

Nog zes landen zetten hun handtekening onder het plan maar Nederland niet. “Ik vind het een heel goed initiatief”, zei Dijsselbloem. “Belastingen in een digitale economie vergen een andere vormgeving. Maar dit is voor de nieuwe regering.”

Volgens minister Bruno Le Maire verkoopt Amazon heel veel boeken online in Frankrijk, maar profiteert zijn schatkist daar niet van. Daar komt bij dat de internetgiganten voor hun hoofdkantoor fiscaal 'goedkope' landen als Ierland en Luxemburg hebben gekozen. “Dit gaat over de grootse techbedrijven in de wereld die echt te weinig belasting betalen”, aldus Dijsselbloem. Luxemburg en Ierland steunen het voorstel van Frankrijk en co niet.

Dijsselbloem zei dat een grote meerderheid in de EU snel een oplossing wil. “Het is echter erg complex. Wat en hoe belast je? Hoe bepaal je bijvoorbeeld de waarde van data?” EU-commissaris Valdis Dombrovskis beloofde in de lente concrete wetsvoorstellen te presenteren.

(ANP)

Gerelateerde artikelen