Expert: ‘Digitale transformatie noodzakelijk voor bedrijfsstrategie’

Experts pleiten voor een geïntegreerde benadering van IT in de reguliere bedrijfsstrategie

In een markt waar technologie de drijvende kracht achter bedrijfsvoering, klantbediening en marktpropositie wordt, pleiten experts nu voor een geïntegreerde benadering van IT in de reguliere bedrijfsstrategie. Voorheen werd vaak een aparte IT-strategie opgesteld, maar dit lijkt nu verouderd en contraproductief te zijn. Deze paradigmaverschuiving heeft aanzienlijke implicaties voor CFO’s en hoger financieel management.

Een bedrijfsstrategie zonder prominente rol voor IT wordt gezien als een bedreiging voor de continuïteit van elke organisatie.

Traditioneel werd de IT-strategie gezien als een technologische visie gericht op interne bedrijfsvoering, met minder aandacht voor klanten en propositie. Echter, in een moderne bedrijfsvoering is het cruciaal dat IT de kern van een organisatie vormt en de bedrijfsstrategie aanstuurt. Volgens bronnen binnen de advieswereld, zoals McKinsey , is het essentieel dat bedrijfsmodellen zich voortdurend aanpassen aan veranderende technologieën.

IT als onderscheidende

Hoewel sommigen beweren dat organisaties uiteindelijk IT-bedrijven zullen worden, benadrukt dit nieuwsbericht dat bestaande expertise en ervaring in specifieke sectoren niet vervangen, maar juist aangevuld worden door IT. De toekomstige toegevoegde waarde van organisaties ligt niet alleen in het aanbod van IT-producten of diensten, maar in unieke eigenschappen zoals dienstverlening, menselijk contact en slimme toepassingen. Onlangs schreef Harvard Business Review in dit verband dat het voor CFO’s en financieel leiders van belang is te begrijpen dat, ondanks de groei van IT, de menselijke factor binnen organisaties steeds belangrijker wordt en het uiteindelijke verschil zal maken. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Bedrijfsstrategie

Een effectieve bedrijfsstrategie, gedreven door digitalisatie, omvat factoren als financiële consequenties, HR-beleid en risicomanagement. Experts noemen dit de digitale bedrijfsstrategie, waarbij leiderschap en samenwerking tussen alle disciplines cruciaal zijn. Het is van belang dat deze strategie geen afzonderlijk aspect blijft, maar volledig geïntegreerd wordt in de algehele bedrijfsstrategie.

Toekomstperspectief

Een bedrijfsstrategie zonder prominente rol voor IT wordt gezien als een bedreiging voor de continuïteit van elke organisatie. Het behouden van een aparte IT-strategie leidt tot het in stand houden van verouderde structuren en concepten. Het is essentieel voor organisaties om na te denken over de impact en mogelijkheden van technologie om de organisatie te verbeteren en de propositie te verrijken. Dit benadrukt het belang van CFO’s en hoger financieel management om de verschuiving naar een digitale bedrijfsstrategie te omarmen en te investeren in technologische vooruitgang om concurrentievoordeel te behouden.

Digitale transformatie staat op de strategische agenda in vrijwel iedere denkbare sector. De ontwikkelingen gaan snel. De vraag is nu: HOE pakken we digitale transformatie het beste aan? Ontdek tijdens deze cursus welke rol de financial speelt in de digitale transformatie.