Digitaal factureren leidt tot meer online boekhouden

Het versoepelen van de regels voor digitaal factureren een jaar geleden, heeft geleid tot een sterke stijging in het aantal digitaal verzonden facturen. Hierdoor is ook de vraag naar online boekhoudtoepassingen gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Onfin.nl.

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken kondigde zelfs aan een elektronische brievenbus te openen voor digitaal factureren. Dit jaar hoopt hij tien procent van de facturen voor de overheid elektronisch af te handelen.

De vraag naar online hulpmiddelen voor de boekhouding stijgt het sterkst in het MKB en onder zelfstandige ondernemers. Het digitaal kunnen factureren en het kunnen beheren van debiteuren en crediteuren behoort tot de meest populaire functionaliteit, direct gevolgd door het genereren van overzichten voor de BTW aangifte. ‘Naast deze functionaliteit is het direct kunnen zien van alle maandelijkse inkomsten en uitgaven voor onze klanten een groot pluspunt. Het geeft inzicht en bespaart tijd’, aldus Ernst Wemmers van Onfin.nl.

Volgens de staatssecretaris streeft de overheid ernaar om in 2014 zo’n 80 procent van alle facturen elektronisch af te handelen. Ernst Wemmers denkt dat dit geen enkel probleem moet zijn: ‘Als je ziet hoe veel er in het afgelopen jaar al digitaal gefactureerd is, en daarbij kijkt naar het aantal aanmeldingen voor een toepassing als Onfin.nl, denk ik dat we niet eens tot 2014 hoeven te wachten. Dat wordt zeker een jaartje eerder!’

Gerelateerde artikelen