Deze landen beboeten bedrijven die emigreren

Frankrijk, Canada en Zwitserland heffen dividendbelasting in geval van exit.

Canada, Frankrijk en Zwitserland heffen dividendbelasting op niet-uitgekeerde winsten, wanneer een bedrijf uit deze landen vertrekt. Denemarken doet dit ook in geval van misbruik.

Dat blijkt uit een rapport van het International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD), dat in opdracht van GroenLinks onderzoek deed. Een wetsvoorstel van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels dat zo’n exit-heffing regelt, ligt op dit moment voor in de Tweede Kamer.

Het onderzoeksrapport stuurt Snels vandaag naar de Tweede Kamer. In de zogeheten ‘Nota naar aanleiding van het verslag’ worden vragen van de Tweede Kamercommissie over het wetsvoorstel beantwoord. Meerdere Kamerfracties vroegen GroenLinks over het bestaan van een exit-heffing in andere landen

“De kritiek vanuit de fiscale lobbywereld dat Nederland met de introductie van een exit-heffing internationaal gezien een uitzondering wordt, blijkt ongegrond”, zegt Bart Snels. Het is fijn dat er nu een rapport ligt van onafhankelijke experts, dat laat zien dat een exit-heffing juridisch mogelijk is. Als grote bedrijven vertrekken uit Canada, Frankrijk en Zwitserland moeten ze eerlijk belasting betalen.”

Het voorstel van GroenLinks gaat minder ver dan de bestaande exit-heffingen in Canada, Frankrijk en Zwitserland. De voorgestelde exit-heffing in Nederland gaat alleen gelden wanneer bedrijven vertrekken naar een land zonder dividendbelasting. Betaling van de belasting wordt over een langere periode uitgespreid.

In Canada en Zwitserland geldt de exit-heffing ongeacht het land waarnaartoe wordt vertrokken. In Frankrijk kent de exit-heffing in de dividendbelasting alleen een uitzondering voor de gevallen waarin wordt vertrokken naar een EU-lidstaat, IJsland of Noorwegen. Bovendien moet de belastingschuld in Canada, Zwitserland en Frankrijk meteen worden afgerekend.