Deze 8 sancties zijn van kracht tegen Rusland

Deze 8 sancties zijn van kracht tegen Rusland
Financiering, technologie, bedrijven, personen en projecten staan op de lijst.

Sinds kort zijn er nieuwe sancties van kracht tegen Russische bedrijven en personen. Daar zitten nieuwe maatregelen bij, maar ook oude die reeds van kracht waren na de bezetting van de Krim door Rusland.

  1. Er gelden financiële beperkingen tegen een aantal Russische banken, de Russische overheid en tegen grote Russische staatsbedrijven in de olie- en defensiesectoren. Nederlandse bedrijven mogen hen bijvoorbeeld geen geld uitlenen.
  2. Er is een exportverbod voor bepaalde apparatuur, technologie en dienstverlening voor diepwaterolie-exploratie en –productie, Arctische olie-exploratie en –productie en schalieolieprojecten in Rusland.
  3. Er is een exportverbod voor wapens en gerelateerde producten. Ook technische en financiële ondersteuning en diensten die met deze producten te maken hebben, zijn verboden. Er gelden uitzonderingen voor bestaande contracten van vóór de invoering van de sancties.
  4. Er is een importverbod voor wapens en gerelateerde producten uit Rusland.
  5. Er is een exportverbod voor producten en technologieën voor tweeërlei gebruik naar Rusland, als de goederen geëxporteerd worden naar militaire eindgebruikers of bestemd zijn voor militair eindgebruik. Tweeërlei gebruik of ‘dual use’ betekent dat de goederen meestal een normale (civiele) toepassing hebben, maar dat ze ook militair gebruikt kunnen worden.
  6. Er geldt een visumverbod voor personen die op de EU-sanctielijst staan.
  7. Met personen, bedrijven en organisaties die op de EU-sanctielijst staan mag u geen zakendoen. Hun tegoeden in de Europese Unie zijn bevroren.
  8. Er gelden ook uitgebreide sancties die de handel beperken met de gebieden Donetsk, Loehansk en de Krim in Oekraïne.