Deloitte: ‘Vermogen ultra-rijken gaat in 2030 richting 9500 miljard dollar’

Familievermogens concurreren met hedge funds

Het vermogen van ultra-rijke families zal naar verwachting groeien tot $9,5 biljoen (9500 miljard) in 2030, volgens schattingen van adviesbureau Deloitte. Dit komt doordat family offices zich uitbreiden en ontwikkelen tot concurrenten van hedgefondsen. De groei van 73% ten opzichte van het huidige beheerde vermogen van $5,5 biljoen weerspiegelt de toenemende concentratie van rijkdom bij de allerrijksten. Dat schrijft onder meer Deloitte US en een Amerikaanse nieuwswebsite.

  • Vermogen ultra-rijke families groeit naar $9,5 biljoen in 2030
  • Aantal family offices stijgt met 33% tot 10.720
  • 15% van family offices nu geleid door vrouwen

Het aantal investeringskantoren voor vermogende families zal naar verwachting met een derde toenemen tot 10.720 in 2030. Deze groei illustreert de toenemende populariteit van family offices als instrument voor vermogensbeheer. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gemiddeld $2 miljard onder beheer

Uit het Deloitte-rapport blijkt dat de onderzochte family offices gemiddeld slechts 15 medewerkers in dienst hebben, die $2 miljard aan vermogen beheren. Opvallend is dat slechts een derde van deze kantoren wordt geleid door iemand van buiten de familie.

Van behoudend naar activistisch

Grote family offices nemen steeds vaker een actieve rol aan in de markt. Ze treden op als activistische beleggers, zetten bedrijfsleiders af en dringen aan op veranderingen. Deze verschuiving in strategie brengt zowel kansen als risico’s met zich mee. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Lossere regelgeving, grotere impact

De minder strenge regelgeving voor family offices en hun potentiële invloed op de markt werden duidelijk zichtbaar bij de ineenstorting van Archegos Capital Management in 2021. Deze gebeurtenis onderstreept het belang van zorgvuldig risicobeheer.

Vrouwen nemen leidende rol

Een opvallende trend is de toenemende rol van vrouwen in family offices. Momenteel wordt 15% van de family offices wereldwijd geleid door vrouwen, wat wijst op een groeiende diversiteit in leiderschap binnen familiebedrijven. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Regionale verschillen in vrouwelijk leiderschap

De vertegenwoordiging van vrouwen als leiders van family offices varieert per regio. Afrika en Europa lopen voorop met respectievelijk 21% en 20%, terwijl het Midden-Oosten en Noord-Amerika achterblijven met 10% en 12%.

Zorgvuldig personeelsbeleid cruciaal

Rebecca Gooch, global head of insights bij Deloitte Private, benadrukt het belang van zorgvuldigheid bij het aannemen van personeel. “Het beheren van zoveel vermogen kan zeker riskant zijn. Family offices moeten echt voorzichtig zijn met wie ze aan boord halen,” aldus Gooch.

Balanceren tussen groei en stabiliteit

Naarmate family offices groeien en complexer worden, neemt ook de noodzaak toe om een evenwicht te vinden tussen ambitieuze groeistrategieën en het waarborgen van financiële stabiliteit op de lange termijn.

Verwachte groei tot 2030

De verwachte groei van het beheerde vermogen naar $9,5 biljoen in 2030 weerspiegelt niet alleen de toenemende rijkdom van ultra-vermogende families, maar ook de groeiende sophisticatie van family offices in hun investeringsstrategieën.

Professionalisering en diversificatie

Family offices zullen naar verwachting verder professionaliseren en hun dienstverlening uitbreiden. Dit kan leiden tot een grotere diversificatie van investeringen en een toenemende focus op duurzame en impactvolle beleggingen.

Bent u financieel bestuurder, business controller of hoger financieel manager of heeft u te maken met de finance afdeling binnen Nederlandse bedrijven en heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor finance relevant zijn, mail dan de redactie van FM.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

 

Invloed op mondiale economie

De groeiende macht van family offices zal waarschijnlijk een aanzienlijke invloed hebben op de mondiale economie. Hun investeringsbeslissingen kunnen markten beïnvloeden en economische trends sturen.

Uitdagingen voor regelgevers

De snelle groei van family offices stelt regelgevers voor uitdagingen. Er zal mogelijk druk ontstaan om de regelgeving aan te scherpen om potentiële risico’s voor de financiële stabiliteit te beheersen.

Lees ook:

 

 

Gerelateerde artikelen