Deloitte lanceert EMEA Financial Services Blockchain Lab

Team van 50 blockchain ontwikkelaars en designers opereren vanuit Dublin Deloitte maakt vandaag bekend een Financial Services Blockchain Lab op te zetten als onderdeel van haar Europese Financial Services FinTech initiatief 'The Grid'. In de komende drie jaar zal Deloitte stevig investeren in het Lab dat gehuisvest is in Dublin en de komende 18 maanden zal het team uitbreiden tot 50 professionals.

Het huidige team van het Lab bestaat uit blockchain ontwikkelaars en designers. Blockchain ontwikkelaars zorgen voor de basis van applicaties oftewel de ‘back-end’ technologie, terwijl designers de applicatie ontwerpen en de gebruikerservaring managen.
Het team zal zich focussen op het doorontwikkelen van blockchain proof-of-concepts tot functionerende prototypes om zo oplossingen te creëren die gereed zijn voor integratie met bestaande systemen van cliënten binnen de financiële sector. Er zal hiervoor samengewerkt worden met toonaangevende technologiebedrijven. Het Lab zal dienen als de Deloitte EMEA’s expertise centrum voor blockchain en zal samenwerken met gespecialiseerde teams van de verschillende Deloitte member firms binnen EMEA. Deloitte maakte recent partnerships bekend met vijf toonaangevende blockchain technologiebedrijven als onderdeel van haar wereldwijde blockchain strategie. Het team zal ook samenwerken met de andere Centres of Excellence binnen Deloitte op het gebied van digital, data analytics en informatiemanagement.
Jean-Pierre Boelen, managing partner Financial Services Industry bij Deloitte zegt: “Blockchain-technologie verandert de sector van financiële dienstverleners in positieve zin als het gaat om transparantie, efficiency en het vergroten van vertrouwen. Cliënten willen blockchain gebruiken om betalingen te versnellen en om bijvoorbeeld certificaten, eigendomsrechten en digitale identiteiten over te dragen. Door het samenbrengen van de beste Deloitte experts en het uitbouwen van onze capaciteiten, geloven wij dat dit Lab een belangrijke rol gaat spelen in het naar een volgend niveau tillen van blockchain toepassingen.”
Frank van de Ven, service designer bij Deloitte Digital: “De mogelijkheden van blockchain zijn groot en vragen om focus en tijd om te onderzoeken hoe deze technologie het beste toegepast kan worden voor praktische applicaties. Dit Lab zal naar onze mening een integraal onderdeel worden van Deloitte’s dienstverlening binnen deze sector.”
Over Deloitte en blockchain
Deloitte Nederland erkent de potentie van blockchain-technologie en de grote impact die het zal hebben op organisaties binnen de financiële, commerciële en publieke sector. Blockchain is een gedistribueerde database waarin transacties worden bijgehouden. De administratie van deze transacties is openbaar en decentraal, er is geen centrale autoriteit nodig die voor de ‘trust’ zorgt. Daarnaast is de onderliggende technologie met sterke cryptografie beveiligd en is fraude daardoor vrijwel niet mogelijk.
Deloitte gaat samen met haar klanten co-creatie trajecten aan om in korte tijd blockchain toepassingen te ontwikkelen. Hiernaast wordt geëxperimenteerd met de impact die blockchain op haar eigen dienstverlening en interne processen zal hebben.
Over ‘The Grid’
Om bedrijven en FinTechs beter te laten samenwerken ontwikkelde Deloitte ‘The Grid’: een platform waarop FinTechs (start-ups en scale-ups) en financiële instellingen aan elkaar gekoppeld worden om op de beste manier samen te werken. Doel is om radicale innovatie binnen de Financial Services Industry te stimuleren en om nieuwe business modellen te creëren op basis van exponentiele technologieën.