Dekkingsgraad pensioenfonds gaat door het dak

De forse rentestijging leidde tot een dekkingsgraad van 128 procent.

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in augustus gestegen naar 128 procent. Een forse stijging van de rente over augustus vertaalt zich in een stijgende dekkingsgraad, ondanks slechte aandelenresultaten. De aandelen- en vastrentende waardenportefeuille nam af in waarde, maar de rentestijging zorgde voor een nog grotere afname van de verplichtingen.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, een internationaal adviesbureau over risico, pensioenen en gezondheid. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg in augustus naar 117 procent.

Door de hoge dekkingsgraad is het volgens Aon moeilijk uit te leggen als daar niet een indexatie tegenover staat. “De druk om de aanvullende, met name kleine pensioenen te verhogen, zal groot worden”, zegt Frank Driessen van Aon in een toelichting. “Met de torenhoge inflatie is de koopkracht van gepensioneerden een grote zorg.”

Aon verwacht niet dat fondsen de volledige inflatie kunnen compenseren. “Toekennen van 13,6 procent inflatie kost ook grofweg 13,6 procent dekkingsgraad en zo veel dekkingsgraadruimte is er simpelweg niet,”, aldus Driessen. Fondsen willen volgens hem graag een buffer achter de hand houden voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.