De rente in de VS blijft voorlopig nog bevroren

Volgend jaar gaat de Amerikaanse rente dalen tot 4,6 procent.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft voor de vierde keer dit jaar de rente gelijk gehouden. In de strijd tegen de hoge inflatie voerde de centrale bank de leenkosten in elf stappen op tot het hoogste niveau sinds 2001. Maar nu de prijsstijgingen al een tijdlang afnemen vindt de Fed het tijd om de effecten van die eerdere rentestappen af te wachten.

De Fed waarschuwde in een schriftelijke toelichting wel dat de inflatie nog altijd te hoog is. Beleidsmakers willen het liefst dat de prijzen in doorsnee met 2 procent stijgen, maar in november bedroeg de inflatie in de VS nog ruim 3 procent. Tegelijkertijd drukken de hogere leenkosten de komende tijd waarschijnlijk op de economie en arbeidsmarkt.

Op de financiële markten rekenen steeds meer beleggers erop dat de Amerikaanse rente volgend jaar weer omlaag kan. Nieuwe ramingen van Fed-beleidsmakers lijken daar ook op te hinten. In doorsnee rekenen ze op een rente van 4,6 procent aan het einde van volgend jaar, terwijl die nu tussen de 5,25 en 5,5 procent ligt.

In hun prognoses zijn beleidsmakers van de Fed ook positiever geworden over de daling van de inflatie. Tegelijkertijd denken ze dat de Amerikaanse economie minder hard zal groeien dan dit jaar. De twaalf leden van de commissie die rentebesluiten neemt, stemden unaniem in met het gelijk houden van de rente.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei in een toelichting op het rentebesluit dat het “nog veel te vroeg is” de hoge inflatie als overwonnen te beschouwen. Een hogere rente behoort nog altijd tot de mogelijkheden als dat nodig is, voegde hij eraan toe. Tegelijkertijd zei Powell dat hij en andere beleidsmakers van de Fed hebben besproken wat een geschikt moment zou zijn voor lagere rentes.

Op de financiële markten zorgde de bekendmaking voor stijgende aandelenkoersen. Daarbij speelde ook mee dat de Fed in de toelichting minder nadruk legt op de mogelijkheid van nieuwe renteverhogingen, die in de regel nadelig zijn voor de waarde van aandelen.

De S&P 500, een brede graadmeter voor de aandelenbeurzen in New York, maakte een sprong nadat het nieuwe rentebesluit bekend werd. Ook staatsobligaties werden meer waard. De dollar verloor juist duidelijk terrein. (ANP)

 

Rente gaat (volgend jaar) weer dalen

Gerelateerde artikelen