De nieuwe rol van financial professionals: Hoe sneller, hoe beter

De rol van finance verandert snel. Zo hebben financiële professionals bijvoorbeeld steeds meer inzicht nodig in de 'drivers' van hun organisaties, om zo betere manieren te vinden om bedrijfsdata, financials en non-financials, beter en sneller te analyseren en delen.

“Van financiële professionals wordt steeds meer gevraagd, bijvoorbeeld om als sparring- en businesspartner te dienen in tactische en strategische beslissingen”, vertelt Roel Haverland, accountmanager bij Wolters Kluwer. “Ook worden toezichthouders in bepaalde markten steeds veeleisender op het gebied van verantwoording en inzicht. Het gevolg: Meer regeldruk, want deze informatie moet steeds preciezer, gedetailleerder, en sneller worden verzameld en opgeleverd.”

Of je hierin mee kan gan, beïnvloedt de concurrentie positie van bedrijven. “Hoe sneller je goed kunt rapporteren, hoe meer je alles binnen je organisatie onder controle hebt. Kun je dit niet maar je concurrent wel, dan lijkt het erop dat je niet zo goed in controle bent”, zegt Haverland. Ook niet-financiële rapportages worden steeds belangrijker. Integrated Reporting is dan ook een term die vaak om de hoek komt kijken, zegt hij. “Het gaat hierbij niet alleen om financiële cijfers, maar ook om cijfers over je personeelsopbouw, de verhouding tussen mannen en vrouwen, en leeftijd.”
 

Hoe pakken professionals deze kwesties aan? Volgens Haverland doen ze dat door ‘harder te werken’, meer te doen, en lapmiddelen zoals Exell in te zetten. Dat kán beter. De cloud is wat dat betreft onmisbaar. “De cloud heeft als voordeel dat een groot deel van ‘niet core’ werkzaamheden voor een klant uit handen worden genomen. Denk aan beveiliging, back-ups, en de beschikbaarheid van servers. Het merendeel van onze nieuwe klanten zijn cloud klanten.”

Van Financial Systems 2018 verwacht Haverland goede discussies met bezoekers over thema’s waarmee ze geconfronteerd worden. “Hoe moderniseer je het vaak versnipperde IT-landschap binnen de afdeling finance? Ons Finance Transformation platform kan daar uiteraard een belangrijke rol in spelen.”

Wolters Kluwer is de grootste online uitgeverij en informatiedienstverlener in Nederland. Het bedrijf biedt professionals de informatie, software en tools die ze nodig hebben om hun werk te doen. Meer info: www.wolterskluwer.nl