De lang verwachte recessie lijkt te beginnen

De economische activiteit van de eurozone is onverwachts gekrompen.

De economische activiteit in de eurozone is in juli voor het eerst sinds de coronalockdowns aan het begin van 2021 gekrompen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker S&P Global. De krimp wordt veroorzaakt door de hoge inflatie in het eurogebied die de koopkracht van consumenten onder druk zet. Ook worstelen bedrijven met hoge inkoopkosten en personeelstekorten. De kans op een recessie in de eurozone is daarmee toegenomen.

Volgens marktonderzoeker S&P Global is de samengestelde inkoopmanagersindex, die kijkt naar de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector van de eurozone, deze maand afgenomen tot 49,4, van 52 een maand eerder.

Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. Economen hadden gerekend op een lichte groeivertraging. De dienstensector toonde nog wel een kleine groei, maar de industrie liet een krimp zien.

De economische activiteit in Duitsland liet in juli voor het eerst dit jaar een krimp zien. De grootste economie van de eurozone en de belangrijke handelspartner van Nederland gaat gebukt onder de hoge inflatie. Ook is het vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven afgenomen door de oorlog in Oekraïne en de problemen in de toeleveringsketens. De Duitse dienstensector liet voor het eerst sinds december een krimp zien, terwijl de activiteit in de industrie terugviel tot het laagste niveau in ruim twee jaar.

De cijfers versterken volgens econoom Paul Smith van S&P Global de verwachting dat Duitsland afstevent op een recessie in de tweede helft van 2022. Ondanks dat de Franse economie in juli een krimp nog wist te voorkomen dreigt volgens de econoom ook Frankrijk in een recessie te belanden. De Franse industrie kromp namelijk deze maand, terwijl de groei van de dienstensector flink afnam.