De kenmerken van talentvolle controllers

Op 23 april 2015 reiken Alex van Groningen en het Controllers Netwerk voor de 11de keer de Controller of the Year Award uit. Bedrijven dragen massaal hun talent voor om in aanmerking voor de award.

‘Het draait bij de Controller of the Year Award niet om de verheerlijking van personen’, zegt Michael van Asperen (Manager Controllers Netwerk). ‘De genomineerde controllers vertegenwoordigen hun teams en organisaties, en gebruiken dit platform om hun best practices in controlling te delen met vakgenoten.’ 
 
Wie zal in 2015 Robert Scheenstra opvolgen als Controller of the Year is de vraag die onze de komende maanden bezig houdt. 
Waar moet het talent aan voldoen? Genomineerden hebben de afgelopen jaren een bijzondere bijdrage geleverd aan hun onderneming (waar ze minstens twee jaar in dienst zijn), hebben een heldere visie op het vakgebied en hebben duidelijke impact gemaakt op de business van hun bedrijf.
Naast de Controller of the Year Award worden het komende jaar 5 Special Achievement Awards uitgereikt te weten:
1. Business Intelligence Award
2. Finance & IT Award
3. Finance Talent Management Award
4. Business Partner Award
5. Financial Control Award
 
Wilt u een talent die u kent voordragen om in aanmerking te komen voor een Special Achievement en de Controller of the Year Award doe dit dan nu! U kunt hier genomineerden aandragen. De deadline is 31 december 2014. 
Profiel van de ideale kandidaat
We vroegen diverse juryleden waar zij in de beoordeling van kandidaten gaan letten. 
‘De Controller of the Year beschikt vanzelfsprekend over gedegen kennis van financial control’, stelt Albert Allmers (oprichter FinanceFactor). ‘Maar daarnaast onderscheidt hij of zij zich door gevoel voor de business, pro-activiteit en uitstekende persoonlijke vaardigheden.’ Ook voormalig winnaar en jurylid Jasper de Wit (Corporate Controller, Corporate Control) kijkt er zo tegenaan: ‘Voor mij is de ideale controller iemand die de basis op orde heeft, de business verstaat en goed kan communiceren.’
Volgens Robert van de Graaf (CFO Achmea Schade) gaat het uiteindelijk om de impact die je als controller hebt bewerkstelligd. ‘De manier waarop, de omvang en ook de materialiteit ervan op het businessmodel en/of verdiencapaciteit van de onderneming. Daar ga ik als jurylid op letten.’
Ook Ted Merk(Sales Director bij SAS) geeft aan impact erg belangrijk te vinden. Hij noemt drie belangrijke vragen die hij de genomineerden gaat stellen. 
1. Welke impact heeft het ‘project’ gehad op de organisatie. Met name denkend aan verbetering van de informatievoorziening, sneller, vollediger en daarmee in staat zijn om de business te ondersteunen
2. Is er een hard resultaat te melden, bijvoorbeeld meer sales, meer omzet, minder kosten, hogere marges, hogere klanttevredenheid, et cetera. Met welk doel voor ogen is men aan dit project begonnen?
3. Hoe is de kandidaat onderscheidend geweest in het gehele traject (van initiatie tot realisatie) en welke verantwoordelijkheid heeft hij/zij genomen. Hoe zijn knopen doorgehakt als er keuzes gemaakt moesten worden en wie waren daarbij betrokken?
 
Meld potentieel genomineerden hier aan.
 

Gerelateerde artikelen