De gascrisis in Europa is nog springlevend

Het aanbod van vloeibaar gas is onverminderd te krap.

De gascrisis in Europa is nog lang niet voorbij, waarschuwt topman Patrick Pouyanné van het Franse olie- en gasbedrijf TotalEnergies. Het aanbod van aardgas is na de Russische inval in Oekraïne en politieke spanningen met westerse mogendheden nog altijd krap, zei hij op een conferentie in New York.

“Het idee dat Europa dit probleem heeft opgelost is fout”, zei Pouyanné. “We hebben een aanbodtekort.” Hij waarschuwde onder andere dat de toelevering van vloeibaar gemaakt aardgas tot 2026 niet noemenswaardig zal toenemen, omdat er jarenlang te weinig zou zijn geïnvesteerd in infrastructuur voor de import en export van deze brandstof.

“De enige manier voor Europa om aan lng te komen, is meer te betalen. Dat is de realiteit van vraag en aanbod”, verklaarde hij. Daarbij moeten Europese landen steeds meer concurreren op een wereldwijde markt, waarbij bijvoorbeeld ook de behoefte aan energie in China meespeelt. Dat land heeft naar verwachting weer een grotere behoefte aan gas, olie en kolen nu de economie herstelt van de zware lockdowns.

Prijzen voor gas in Europa bereikten vorig jaar recordhoogtes door de vrees voor acute tekorten nadat Rusland de toevoer van aardgas had afgeknepen. Dat leverde onder andere huishoudens fiks hogere energierekeningen op en sommige bedrijven die veel gas verstoken gingen failliet of legden hun werkzaamheden stil. Nu zijn de gasprijzen weer gedaald, onder andere door de relatief zachte winter.

(ANP)