De  financiële sector kan tegen een stootje

Waarschuwingen richting commercieel vastgoed en private credit

De Nederlandse economie en financiële sector hebben zich in de hogere rente-omgeving schokbestendig getoond, hoewel geopolitieke spanningen een risico blijven vormen voor de financiële stabiliteit. Dit stelt het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) in zijn vergadering van 5 juli 2024.

  • Langere inflatie en aantrekkende economie zijn positief voor de financiële stabiliteit
  • Terugbetalingscapaciteit van bedrijven is toegenomen
  • Maar commercieel vastgoed en private credit zijn zwakke schalmen in de keten
  • Ook kunnen eopolitiek en cybercrime de gunstige stemming doen omslaan

Het FSC onderschrijft de conclusies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de Nederlandse financiële sector weerbaar is in verschillende stressscenario’s en benadrukt het belang om de schokbestendigheid verder te versterken. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

De lagere inflatie in combinatie met een voorzichtig aantrekkende economie heeft een positief effect op de financiële stabiliteit. Daarnaast ondersteunt de solide winstgevendheid van financiële instellingen de weerbaarheid van de sector.

Terugbetalingscapaciteit is toegenomen

Het FSC constateert dat risico’s van Nederlandse bedrijfsschulden het afgelopen decennium zijn afgenomen. De schuldratio’s zijn sinds de financiële crisis gedaald en beter houdbaar geworden. De doorwerking van hogere beleidsrentes op bedrijfsleningen beïnvloedt de terugbetalingscapaciteit van bedrijven.

Door hoge winstgevendheid en lagere schuldratio’s zijn de hogere rentes voor de meeste bedrijven goed te verteren. De financiële stabiliteitsrisico’s lijken daardoor over het algemeen beperkt. De kwaliteit van de leningen is goed, met een laag aandeel niet-presterende leningen en beperkt oplopende kredietrisico’s.

Waarschuwingen voor de financiële sector

Wel zijn er bepaalde segmenten met hogere risico’s, met name commercieel vastgoed waar transactieprijzen dalen en leningen een verhoogd risico op wanbetaling hebben. Alternatieve vormen van kredietverlening, bijvoorbeeld via private credit, zijn in principe een goede ontwikkeling, mits de risico’s beheerst worden. Zo kan private credit bedrijven van financiering voorzien die lastig toegang hebben tot bankfinanciering.

Waakzaamheid is wel geboden vanwege de snelle groei en ondoorzichtigheid van private credit. Risico’s kunnen voortkomen uit zwakke balansen bij de lenende bedrijven, (verborgen) leverage, infrequente waarderingen en een mogelijke liquiditeitsmismatch. Gelet op de beperkte omvang lijken de financiële stabiliteitsrisico’s van private credit in Nederland tot nu toe beperkt.

Geopolitieke risico’s

Door geopolitieke spanningen is de onzekerheid toegenomen. Dit kan bij hoge waarderingen tot correcties op financiële markten leiden en tot hogere risico’s voor financiële instellingen. Tevens nemen cyber-risico’s toe, die kunnen leiden tot financiële verliezen en maatschappelijke ontwrichting.

Via scenario-analyses en simulaties kunnen deze risico’s beter in kaart gebracht worden en kan de weerbaarheid vergroot worden. Daarnaast kan geo-economische fragmentatie via meerdere reële en financiële kanalen de Nederlandse financiële stabiliteit beïnvloeden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen