Daling contante betalingen heeft gevolg voor finance management

Billtrust neemt Order2Cash over
DNB ziet rol contant geld in retail afnemen

De terugloop in de acceptatie van contant geld aan de kassa is gestagneerd. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) na een peiling door onderzoeksbureau Locatus bij ruim 5100 winkels, dienstverleners en marktkramen in heel Nederland. Daarover schrijft het ANP deze ochtend.

  • Daling cashbetalingsmogelijkheden in retail stagneert …
  • … bioscopen en apotheken snelstgroeiende non-cash retail
  • Investeringsnoodzaak in digitale betaalmethoden groeit …
  • … net zoals cashflowbeheer en diversificatie van financiering

Net als een jaar geleden kunnen klanten volgens de onderzoekers bij 4 procent van de winkels alleen pinnen. “Maar in sommige sectoren zien we verschuivingen”, zegt DNB. Een jaar geleden kon je bij 16 procent van de onderzochte parkeergelegenheden niet meer contant betalen, inmiddels is dit 25 procent. Ook bioscopen en apotheken accepteren minder vaak cash. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Het afnemende gebruik van contant geld kan gevolgen hebben voor bedrijfsfinanciering. Met name op het gebied van cashflow management. De veranderingen brengen namelijk andere kosten met zich mee, zoals transactiekosten bij digitale betalingen.

Ook worden bedrijven gedwongen om te investeren in nieuwe betaalmethoden. Experts waarschuwen dat dit kan leiden tot een verschuiving in financieringsbehoeften en een grotere afhankelijkheid van externe financiering. Daarnaast is het essentieel om te focussen op beveiliging en fraudepreventie, een klantgerichte benadering te hanteren, en innovatie te stimuleren in het betalingsproces.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Gerelateerde artikelen