Dagelijks 2 miljoen minder vaten olie op de markt

Olieprijzen verder onderuit door Chinese lockdowns
Olieproducerende landen willen de dalende olieprijzen verhogen.

Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten (OPEC+) verlagen de olieproductie dagelijks met 2 miljoen vaten. Een verlaging van deze omvang weerspiegelt volgens kenners de zorgen die er bij de olie-alliantie leven over de vooruitzichten voor de energievraag. Zeker nu centrale banken wereldwijd haast maken met het verhogen van de rente in het licht van de gestegen inflatie.

De olieprijzen zijn de afgelopen tijd scherp gedaald door zorgen op de markt over een economische recessie door sterke renteverhogingen van centrale banken. Daardoor zou de vraag naar olie geraakt kunnen worden. Eerder dit jaar gingen de prijzen juist nog hard omhoog, vooral door de oorlog in Oekraïne en zorgen over verstoringen van de Russische olieleveringen. Dat zorgde voor recordprijzen aan de pomp.

De leveringsvooruitzichten worden nog ingewikkelder door een voorgesteld prijsplafond voor Russische olie. Volgens een Amerikaanse functionaris kan dit binnen enkele weken worden aangekondigd. De Europese Unie zou volgens ingewijden voorstander zijn van een nieuw pakket sancties, dat ook steun omvat voor een prijsplafond voor de verkoop van olie.

Om de brandstofprijzen te drukken, gaven de landen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) strategische olievoorraden vrij en werd door onder meer de Verenigde Staten aan OPEC-leider Saudi-Arabië gevraagd de productie sterker te verhogen.

(ANP)