Zorgen om de CSRD: ESG-doelen moeten straks echt onderbouwd worden met data

Met de CSRD komt er een grote uitdaging aan voor finance. Zorgen voor de bewijslast wordt een hele klus.

Financiële afdelingen staan de komende jaren voor grote uitdagingen. Data wordt steeds belangrijker en de manier waarop financials met data omgaan zal drastisch veranderen. “Zorg dat je als finance-afdeling klaar bent voor de toekomst”, waarschuwen Diederick Hakkers en Simon van Koppen van LucaNet.

Als één sector merkt dat de wereld snel verandert, dan is het wel de financiële sector. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op en ook maatschappelijke ontwikkelingen gaan niet aan financials voorbij. “Dat betekent voor financiële afdelingen binnen organisaties dat ze wendbaar moeten zijn”, stelt Hakkers, sales consulent bij LucaNet. “Financials moeten zich steeds sneller aanpassen, en daar heb je up-to-date data voor nodig. En die gegevens moeten ook nog eens snel voorhanden zijn. Liefst met één druk op de knop.”

Managing director Van Koppen valt hem bij: “Je kunt niet meer wachten op data.” Als voorbeeld noemt hij het hoge aantal bedrijfsovernames waarmee financials te maken krijgen. “Kon je tien jaar geleden bij een overname nog rustig het proces doorlopen en wachten tot de systemen aan elkaar gekoppeld waren; dat kan nu niet meer. Je hebt die data van de andere partij meteen nodig.”

Zorgen om CSRD
Ook de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zal binnenkort een grote wissel trekken op financiële afdelingen. Hoewel de nieuwe manier waarop bedrijven hun ecologische, sociale en governance (ESG) risico’s moeten rapporteren niet alleen over financiële zaken gaat, is accountancy er wel bij betrokken en dat betekent volgens Van Koppen en Hakkers dat financials “het spreekwoordelijke haasje zijn” om alles wat bij die rapportage hoort in goede banen te leiden.

Volgens Van Koppen maken veel financieel directeuren en controllers zich nu al zorgen om de CSRD. Bedrijven moeten veel meer informatie delen: hoeveel CO2 ze uitstoten, met welke producenten ze samenwerken en hoe hun personeelsbestand is opgebouwd. “Het gaat niet alleen om de rapportage”, vult Hakkers aan. “Ze moeten ook zorgen voor bewijslast en dat is een hele klus, want ESG-doelstellingen moeten straks echt onderbouwd worden met data. Dat gaan accountants in de nabije toekomst verlangen. Bewijslast wordt onderdeel van de audit.”

War on talent
Hakkers en Van Koppen vinden de zorgen die financials hebben terecht. Ook omdat op de achtergrond nog een trend meespeelt; financiële afdelingen krijgen steeds meer werk te verstouwen, maar er zijn steeds minder goede financials beschikbaar. “De ‘war on talent’ is in volle gang”, zegt Van Koppen. “Het vak verandert”, voegt Hakkers eraan toe. “Als bedrijf kun je niet achterblijven. Zorg daarom dat je klaar bent voor de toekomst.”

Werken met de nieuwste technieken speelt daar een cruciale rol in. “Is het niet vreemd dat een controller moet werken met Excel”, vraagt hij zich dan ook af. “We steken duizenden euro’s in de opleiding, vervolgens nemen we voor veel geld een controller in dienst om deze professional met ouderwets materiaal te laten werken. Dat moet anders, wil je als werkgever interessant blijven voor nieuwe medewerkers. Zorg dus dat je de zaken op orde hebt. Niet alleen voor je audit maar ook voor je personeelsbestand. Mensen lopen weg en gaan naar een bedrijf waar wel alles up-to-date is. Als je niet mee beweegt, wordt het in allerlei opzichten steeds lastiger.”

Overal benaderbaar
Bij goed werkgeverschap hoort ook dat je luistert naar de wensen van de medewerkers. De coronapandemie heeft daarbij veel veranderd. We moesten thuis gaan werken en dat was organisatorisch lastig. SaaS (Software-as-a-Service) bleek voor veel organisaties niet alleen dé oplossing, maar ook dé manier om de dataflow te stroomlijnen, bijvoorbeeld met een corporate performance management tool. LucaNet heeft die zo ontworpen dat de software met bijna alle systemen geïntegreerd kan worden. Niet alleen de systemen zoals Exact, AFAS of Twinfield, maar ook systemen als SAP, Dynamics en Oracle.

“Data kan niet alleen geïmporteerd worden, maar ook snel geëxporteerd. Met één druk op de knop kun je, waar je je ook bevindt, gegevens opvragen die je op dat moment nodig hebt”, legt Hakkers uit. “Bovendien zijn die gegevens ook nog eens actueel. En mochten medewerkers tegen een probleem aanlopen of vragen hebben, dan kunnen ze altijd de LucaNet helpdesk bellen waar de telefoon wordt opgenomen door consultants met implementatie ervaring. Zo worden klanten meteen geholpen en kunnen ze de steeds krapper wordende rapportagedeadlines halen.”

Gestructureerd data genereren
Er staan in de nabije toekomst nog meer technische ontwikkelingen op stapel. LucaNet is daar op voorbereid. Hakkers en Van Koppen geven financials de tip mee te kijken hoe ze het gebruik van data in hun organisatie naar een hoger plan kunnen tillen. “Begin op tijd en zorg dat je een visie ontwikkelt over hoe je het verzamelen van data op een gestructureerde manier kan laten verlopen”, adviseert Hakkers. “Als je dat één keer per jaar voor je audit moet doen, kun je je ook afvragen of het zinvol is om het vaker te doen”, vult Van Koppen aan. “Al is het alleen maar om te zorgen dat mensen in een flow komen zodat ze op een goede manier informatie gaan verzamelen.”

Overigens is een gestructureerde manier van data genereren en analyseren niet alleen nodig voor een audit. “Er zijn tal van doeleinden waarbij goede informatie een concern vooruit kan helpen. Zo kun je volgens Van Koppen als financial beter inzicht verkrijgen over de bedrijfsvoering. “Niet alleen over hoe de organisatie er nu voorstaat, maar met goede data kun je ook trends ontdekken en vertalen naar de toekomst.”

LucaNet is een van de partners van FM Dag 2023. Het thema van dit jaar is “Focus on Value”.

Nog niet ingeschreven, meld je nu aan via FM-Dag.nl.

(Deelname aan FM Dag is voorbehouden aan CFO’s, finance directors, financieel managers en controllers van organisaties met een omzet van minimaal € 50 miljoen.)

Gerelateerde artikelen