Crimenelen verdienden 14 miljard aan crypto’s

Crimenelen verdienden 14 miljard aan crypto’s
Maar de totale cryptomarkt groeide met 550% tot 15,8 biljoen.

Vorig jaar verdienden criminelen voor 14 miljard dollar aan cryptovaluta. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De cryptomarkt als geheel groeit echter sneller.

Dat meldt databedrijf Chainalysis. Waar de groei van crimineel cryptogeld groeide met 79 procent, steeg het totale volume aan cryptovaluta met 550 procent, tot een omvang van 15,8 biljoen dollar. Daarmee is het relatieve aandeel van illegale activiteiten in de cryptomarkt gedaald tot recordlaagte.

Volges Chainalysis bedraagt het aandeel van illegale activiteiten in het transactievolume van cryptocurrency 0,15 procent. Dat was bij een vorig onderzoek nog 0,34 procent.

Toch blijven cryptocurrency-markten zeer riskant voor beleggers, zo waarschuwde het databedrijf. Oplichting met cryptocurrencies kostte investeerders vorig jaar 7,8 miljard dollar, tegen 3,2 miljard vorig jaar.

Opsporingsdiensten zijn beter geworden in het achterhalen van cryptocriminelen, maar ze hebben nog een hele inhaalslag te maken, aldus Chainalysis.

Eind oktober zette de Bank for International Settlements de eerste stap om DeFi-markten (Decentralized Finance) te onderwerpen aan regelgeving en extern toezicht. Vooral aan regels om witwassen tegen te gaan.