Coronasteun voorkomt massale faillissementen

Coronasteun bedrijven

De coronasteunmaatregelen van de overheid hebben de afgelopen jaren waarschijnlijk zeker 12.500 faillissementen voorkomen. Dit blijkt uit een analyse van economen van de Rabobank, die nieuwe faillissementsmodellen hebben gebruikt om deze impact te berekenen.

  • Coronasteun voorkwam 12.500 faillissementen.
  • 1.500 extra faillissementen verwacht door belastingschuld.
  • Steunmaatregelen kostten veel geld en redden ook zwakke bedrijven.

Volgens deskundigen was er door de coronalockdowns een golf aan bankroeten te verwachten. De steunmaatregelen, zoals de loonkostensubsidie Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), en het uitstel van belastingbetaling, hebben echter een cruciale rol gespeeld in het voorkomen hiervan.

Steun voorkomt onnodige vernietiging

De economen concluderen dat zonder de steun de pandemie mogelijk had geleid tot een grootschalige faillissementsgolf, waarbij niet alleen zwakke, niet-levensvatbare bedrijven, maar ook gezonde bedrijven getroffen zouden zijn. Dit zou onnodige vernietiging van kapitaal, kennis, en kunde tot gevolg hebben gehad.

Vertrouwen in economie behouden

Zonder overheidssteun zou het vertrouwen in de economie mogelijk een duikvlucht hebben genomen. Dit zou hebben geleid tot een sterk oplopende werkloosheid en een diepere economische krimp dan nu het geval was. De steunmaatregelen hebben dus niet alleen faillissementen voorkomen, maar ook bijgedragen aan het behoud van economisch vertrouwen.

Toename faillissementen verwacht

Hoewel de steunmaatregelen succesvol waren, stijgt het aantal faillissementen recentelijk weer. De verwachting is dat het terugbetalen van belastingschuld de komende jaren 1.500 extra faillissementen zal veroorzaken. Deze schuld is opgelopen tijdens de pandemie, en hoewel overheidsingrijpen veel bedrijven heeft gered, zorgde het er ook voor dat niet-levensvatbare bedrijven konden blijven bestaan.

Kosten van overheidsingrijpen

Het succes van de overheidsingrijpen kwam met een prijs. De maatregelen kostten veel geld en zorgden ervoor dat ook bedrijven die zonder steun niet zouden hebben overleefd, konden blijven bestaan. Dit roept vragen op over de efficiëntie van de steun en de lange termijn effecten op de economie, aldus de retailkoepel. 

Gerelateerde artikelen