Coronanieuws schopt olieprijs onderuit

Zorg dat vliegtuigen weer eens aan de grond zullen blijven.

De olieprijzen gingen vrijdag fors omlaag door zorgen over een nieuwe mutatie van het coronavirus in zuidelijk Afrika. Handelaren vrezen de impact van grootschalige reisbeperkingen van en naar de regio op de vraag naar olie.

De Europese Commissie wil bijvoorbeeld dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie B.1.1.529.

Nederland heeft vandaag een vluchtverbod ingesteld op vluchten vanuit zuidelijk Afrika. Ook andere landen hebben dat gedaan of overwegen dat te doen.

Daarbovenop komen nieuwe lockdownmaatregelen in veel Europese landen om de snelle verspreiding van de Delta-variant en de druk op de zorg te verminderen. Die lockdownmaatregelen hebben grote invloed op de economie en daarmee ook op de vraag naar olie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde omstreeks 09.15 uur 5,2 procent lager op 74,32 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, werd 4,4 procent goedkoper op 78,62 dollar per vat.

De nieuwe mutatie van het coronavirus die is ontdekt in Zuid-Afrika wijkt in veel opzichten af van de huidige heersende Delta-variant. “Het gaat om een mutatie die serieus zorgen baart”, aldus de Zuid-Afrikaanse gezondheidsminister Joe Phaahla eerder. Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn al bijeengeroepen om de beschikbare data over B.1.1.529 te bespreken.

(ANP)