Corona grootste na-oorlogse crisis

Economie krimpt 5 procent door corona, grootste economische crisis in Nederland sinds WO2.

De Nederlandse economie zal dit jaar met 5 procent krimpen. Dat is met afstand de grootste economische klap sinds de Tweede Wereldoorlog. De hardst door corona getroffen sectoren zijn de particuliere consumptie en netto-uitvoer, door het grote aantal binnenlandse beperkingen en een vertraging van de wereldwijde vraag. Stimuleringsmaatregelen van de overheid geven daarbij nog enige lucht en zijn feitelijk de enige motor voor groei, zo stellen analisten van Moody vandaag.

“Ondanks de ondersteunende maatregelen is er sprake van ernstige economische krimp en onzekerheid over het toekomstige herstel had een negatieve invloed op de arbeidsmarkt,” zegt Moody’s. Als gevolg hiervan zal de werkloosheid stijgen tot 4,3 procent in 2020. Daarbij kent bijna elke sector krimp, hoewel de bouw- en vastgoedsector veerkrachtig lijken.

De stabiele prognose die Moody’s geeft, is een signaal dat de risico’s onder meer worden beperkt door de “hoge mate van economische veerkracht en aanzienlijke budgettaire ruimte”. Wel kan er druk op het kredietoordeel ontstaan als er sprake zal zijn van aanhoudende economische zwakte of permanent toenemende schuld- en financieringslasten.

(bron: ANP; foto: Drigo Diniz, Pexels)