Contracten in de uitverkoop

Door de moeilijke economische tijden bevriezen veel organisaties hun strategische beslissingen. Op het uitbesteden van diensten zoals IT, HR en accounting wordt momenteel stevig bespaard. Jammer, stelt François Zielemans van risicospecialist Protiviti: 'Want wie nu slim zaken doet op de Globale markt is op lange termijn spekkoper, contracten zijn in de uitverkoop.'

Interessante prijsafspraken kunnen nu worden gemaakt vanwege het voordeel door vraaguitval en valutaschommelingen, maar dit vraagt wel om een sterke maag. Zielemans geeft daarom de volgende tips: houdt bij het opstellen van de business case en het contract rekening met valutaschommelingen, inflatiecorrecties en verhoogde risicopremies in verband met recente aanslagen in onder andere India.

Het risico profiel kan verder verlaagd worden door te kiezen voor kleinere opdrachten en een beperkte looptijd van het contract. Besteed verder voldoende tijd aan het uitkiezen van een geschikte leverancier en een exit strategie voor het geval de leverancier failliet gaat of wordt overgenomen in het kader van de te verwachte consolidatie onder leveranciers. Behoedt u verder voor het volledig uitknijpen van de leverancier, want ook nu geldt: je krijgt waarvoor je betaalt.

Gerelateerde artikelen