Contante betalingen golfbond leidden tot melding over frauduleus gedrag

De golfbond erkent contante betalingen, maar die zouden niet materiaal zijn geacht.

Oud-directeur Jeroen Stevens van de Nederlandse Golf Federatie (NGF) zou hebben gesjoemeld met inschrijfgeld voor evenementen. Spelers zouden Stevens cash hebben betaald voor deelname. De oud-directeur zou een deel van het geld in eigen zak hebben gestoken. Stevens, die in november opstapte, zou zich op die manier minimaal twintig jaar hebben verrijkt.

  • De externe accountant heeft het gesjoemel bij de NGF gemeld bij de FUI
  • De golfbond erkent contante betalingen, maar die zouden niet materiaal zijn geacht
  • Sinds afgelopen najaar heeft de bond een einde gemaakt aan contante betalingen
  • De bond ontkent de beschuldigingen, die afkomstig zouden zijn van insinuaties

De zaak is aan het rollen gebracht door onderzoeksplatform Follow The Money. Dat verwijst naar Jan Kees Schouten, de externe accountant van de NGF, sinds tien jaar vennoot bij accountantskantoor Londen & Van Holland. Hij zou het frauderen binnen de golfbond hebben gemeld bij  de  Financial Intelligence Unit (FUI). Accountants zijn verplicht om vermoedens van financiële misstanden te melden bij de FUI. Schouten was tot 2017 als penningmeester verbonden aan de golfclub Houtrak.

“Hoewel het bestuur al een half jaar op de hoogte is, stopt het de affaire in de doofpot”, schrijft FTM. “De directeur mocht eind vorig jaar met opgeheven hoofd vertrekken, ook al zijn de kasverschillen ‘niet dicht te timmeren’.” Volgens het platform was de golfbond op de hoogte van de malversaties, maar stopte het de kwestie in doofpot.

Follow The Money stelt zich te baseren op geluidsopnamen, interne documenten en gesprekken met betrokkenen.

De NGF neemt afstand van het artikel van Follow The Money (FTM). Volgens adjunct-directeur Danielle Wallet bevat het artikel feitelijke onjuistheden en wordt er onterecht gewezen naar individuele personen Volgens haar is het artikel is “grotendeels gebaseerd op insinuaties en beweringen van mensen die de NGF en individuele mensen schade willen berokkenen.”

In een verklaring erkent de NGF dat inschrijfgeld cash werd betaald door deelnemers. “Van deze inkomsten werd een deel gestort op de rekening van de NGF en verantwoord in haar jaarrekening en een deel werd gebruikt om contante betalingen te doen.” De NGF heeft het jaarverslag 2022 offline gehaald.

Sinds augustus 2023 heeft de NGF haar werkwijze veranderd en is het tegenwoordig alleen nog mogelijk om giraal te betalen. “De accountant is op de hoogte en heeft dit meegenomen in haar controle van de jaarrekening 2023. De bedragen worden niet materieel geacht. De jaarrekening van 2023 wordt op 13 mei gepubliceerd.”

Stevens legde in november zijn functie bij de NGF neer nadat er bij het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) meldingen over hem waren gedaan.

 

Gerelateerde artikelen