Consument gaf in juli meer uit aan diensten, minder aan spullen

CBS publiceert maandelijkse consumenten-uitgaven juli

Consumenten hebben in juli iets meer besteed dan een jaar eerder. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer uitgegeven aan diensten, maar minder aan goederen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Huishoudens kochten vooral minder spullen voor woninginrichting, kleding en schoenen. Ook aan voedings- en genotmiddelen werd minder uitgegeven. Wel werden er meer auto’s gekocht.

  • verwachtingen voor consumptiebereidheid zijn verslechterd
  • minder energie, motorbrandstoffen en persoonlijke verzorging gekocht
  • meer diensten kunnen daling niet compenseren

De totale consumptie van huishoudens lag in juli 0,4 procent hoger dan een jaar eerder. Aan diensten zoals verzekeringen, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant, evenementen of kapper gaven consumenten 2,3 procent meer uit dan in juli 2022. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Lees ook:


Minder tabak, voeding en dranken …

Aan voedingsmiddelen, dranken en tabak werd bijna 4 procent minder uitgegeven. Ook werd 1,6 procent minder besteed aan duurzame goederen. Verder kochten consumenten in juli 0,4 procent minder overige goederen, zoals energie, motorbrandstoffen en persoonlijke verzorging.

…. vanwege afnemende consumptiebereidheid

Het CBS merkt daarnaast op dat de omstandigheden voor de consumptie in augustus ongunstiger waren dan in juli. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. In augustus was vooral de jaar-op-jaarstijging van de aandelenkoersen kleiner dan een maand eerder.

(ANP)


Welke informatie heb je nodig om te voldoen aan de Europese wetgeving met betrekking tot CSRD? Wat is de impact op de organisatie? Welke verbeteringen moet je doorvoeren in de informatievoorziening in het kader van ESG? De nadruk van de twee daagse opleiding ‘Aan de slag met ESG Data ligt op het toepassen van de kennis in jouw eigen organisatie. Tijdens de cursus werk je al aan het ontwikkelen van relevante deliverables.