China wordt het nieuwe financiële wereldcentrum

Beleggingen in China brengen nu al veel meer rendement op.

Het is een kwestie van tijd voordat China de suprematie van Wall Street en de Cithy of London heeft achterhaald. Dit voorspelt Ray Dalio, oprichter van hedgefund Bridgewater. “China heeft al de op een na grootste kapitaalmarkt ter wereld”, aldus Dalio in de Financial Times.

“Door de geschiedenis heen zijn de grootste handelslanden geëvolueerd naar het wereldwijde financiële centrum en de wereldwijde reservevaluta.” Hij noemt 2020 een bepalend jaar voor de Chinese financiële markten. De coronacrisis heeft de buitengewone economische prestaties van China onderstreept. Het land heeft duizend miljard rembini (is gelijk aan 130 miljard euro) in de economie gepompt als stimulans.

Het financiële systeem in China is nu nog minder ontwikkeld dan dat van het westen. “Maar als je de overgang ziet van het ene imperium naar het andere, van Nederlanders naar Britten naar de Amerikanen, dan ziet het er voor mij gewoon weer zo uit.

Gedurende de pandemie is China erin geslaagd om buitenlandse investeringen te lokken. Tientallen miljarden dollars stroomden het land in en stuwden de CSI 300 Index van de Shanghai Stock Exchange met 27 procent omhoog. Financieel analisten verwachten dat veel investeerders steeds meer in China zullen beleggen.

Ook Bridgewater zal een behoorlijk deel van haar activiteiten verhuizen naar China, zegt Dalio. Beleggingen daar brachten in 2020 bijna twaalf procent rendement op. Meer traditionele beleggingen noteerden ‘slechts’ 7,6 procent rendement.