CFO’s en controllers kunnen samen werken aan financiële automatisering

Toenemende automatisering door CFO's biedt kans voor andere rol voor controller

Volgens een Amerikaanse website voor CFO’s laat onderzoek zien dat financiële automatisering werk uit handen neemt van CFO’s, waardoor financieel bestuurders steeds meer tijd en ruimte krijgen voor strategische vraagstukken. Maar de toenemende belangstelling voor automatisering door CFO’s in de financiële kolom, biedt kansen voor de veranderende rol van controllers, zo schrijft CFO.com

  • automatiseringsbehoefte CFO biedt kans voor moderne controller
  • concurrenten dwingen automatisering af
  • controller wordt aanvullende financial information officer voor CFO

Door de behoefte van CFO’s aan informatie over automatisering en digitalisering van de activiteiten kunnen controllers de rol van ‘finance information officer’ op zich nemen. Volgens het artikel hebben controllers doorgaans namelijk grondige kennis van de financiële kant van processen. [artikel gaat verder na de volgende alinea]


Lees ook:


Controller moet CFO in beeld krijgen

CFO.com adviseert controllers wel, allereerst goed in beeld te hebben welke verantwoordelijkheden de CFO belangrijk vindt en hoe hij de ontwikkeling van de financiële functie in de toekomst ziet. Op die manier kunnen de zorgpunten van de CFO naar boven komen waarmee controllers de processen binnen het financiële team verder kunnen optimaliseren door middel van automatisering.

Startpunt voor adviserende rol controller

Tevens adviseert de website om de advisering over informatisering en automatisering aan de CFO te laten beginnen met de maandafsluiting en met de crediteurenadministratie. Deze twee activiteiten hebben namelijk directe invloed op de productiviteit en zorgen vaak voor druk op het financiële team. Tegelijkertijd kan de opgedane ervaring en kennis gebruikt worden om vervolgens automatiseringsmogelijkheden op andere gebieden kaart te brengen (bijvoorbeeld order-to-cash automatisering).

Concurrentie dwingt tot efficiëntere finance

De onderzoekers onderkennen dat de informatiseringsrol van de controller aan de CFO, kan stuiten op weerstand binnen de afdeling. Het artikel wijst er echter op dat veel bedrijven continu onderzoeken hoe uw financiële activiteiten kunnen worden gestroomlijnd: “Voortgaande technologie is een cruciale hefboom voor bedrijven om concurrerend te blijven”, aldus de auteur, “dat moet niet beperkt blijven tot IT.”

Toekomstige rol van controllers richting CFO’s

Als laatste stelt CFO.com dat het voor deze nieuwe kans voor controllers belangrijk is om relaties op te bouwen binnen het bedrijf; deze zijn cruciaal zijn voor het succes van de toekomstige rol van bedrijfscontrollers. Steun van andere afdelingen zal controllers namelijk in staat stellen om weerstand tegen veranderingen door automatisering te overwinnen -die niet alleen de financiële functie verbetert, maar ook de rest van de bedrijfsactiviteiten maar door controllers door te ontwikkelen tot ‘financial information officers’ wordt de relatie met de CFO gemoderniseerd.


Risk management and control have emerged as crucial functions in the financial industry, demanding highly specialized skills that are vital to the success of financial institutions. It is the Great Financial Crisis of 2007-2009 that, given its systemic dimension, acted as a new wake-up call. And the recent bank failures (in 2023) are again reinforcing the need for professionals with the required technical expertise. The 3-day Financial Risk Management’ program aims to help the participants to develop essential financial risk management skills in a consistent way, with unique insights.