CFO van Enkhuijzen (OHV Vermogensbeheer): ‘Vergunningen bepalen mede waarde van vermogensbeheerder’

Vergunningen en licenties van vermogensbeheerder kunnen een asset zijn als het gaat om waardecreatie.

Vermogensbeheerders moeten in toenemende mate voldoen aan allerlei voorwaarden en vergunningen. Volgens CFO Harald van Enkhuijzen van OHV Vermogensbeheer is dat van invloed op de waarde van de onderneming. Dat stelt hij in een podcast op FM Dag 2023.

Op FM Dag 2023 werd voor CFO’s en financieel directeuren zowel plenair als in verschillende sessies en in netwerken gesproken over het creëren van waarde. Daarnaast werd de jaarlijkse award uitgereikt voor de beste CFO of financieel directeur van een familiebedrijf. Klik hier voor het verslag en de fotoreportage van FM Dag 2023 of meldt je nu al aan voor FM Dag 2024 om zeker te zijn van jouw plaats.

Waarde van eisen & regelgeving
De eisen en regels zijn opgesteld om vermogens te beschermen. Maar volgens van Enkhuijzen zijn het tevens drempels voor nieuwe toetreders in de markt van vermogensbeheer: “Onze vergunningen zijn voor een vermogensbeheerder zoals OHV eigenlijk een soort waardevolle asset.”, aldus de financieel topman.

Waarde zichtbaar maken
Toch vindt de CFO van OHV Vermogensbeheer het desgevraagd lastig om een concrete waarde op de vergunningen te plakken. “Analisten zien de waarde daarvan wel maar voor de buitenwereld is die waarde veel moeilijker zichtbaar.” Hij geeft in het gesprek aan dat deze uitleg aan de buitenwereld wél gegeven moet worden.

Waarde als bescherming
Waardeverhogende vergunningen en licenties moeten volgens de CFO zeker de aandacht hebben van de boardroom in het algemeen en de CFO in het bijzonder, zo beaamt Harald van Enkhuijzen: “Als je strategisch naar de toekomst kijkt met de vraag ‘wil je eten of wil je gegeten worden?’, dan is waardecreatie zeker een vraagstuk. Hoge waarde kan namelijk ook beschermend zijn.”