CFO overleeft oproer bij Just Eat Takeaway

CFO overleeft oproer bij Just Eat Takeaway
Overnamerel eindigt met handhaving status quo en uitgifte nieuwe aandelen.

Financieel topman Brent Wissink van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway kan ondanks een revolte onder aandeelhouders op zijn post blijven. Op de aandeelhoudersvergadering van het moederbedrijf van Thuisbezorgd stemde een meerderheid voor een nieuwe termijn voor Wissink.

Enkele activistische beleggers hadden zijn vertrek geëist uit ontevredenheid over de overname van branchegenoot Grubhub in de Verenigde Staten voor 7,3 miljard dollar in juni vorig jaar.

Aandeelhouders stemden uiteindelijk in met alle voorstellen, waaronder een nieuwe termijn voor Jitse Groen. Ook mag het bedrijf nieuwe aandelen uitgeven, iets waar kritische aandeelhouders ook tegen zijn omdat dit de waarde van hun stukken kan verminderen.

De op één na grootste aandeelhouder bij Just Eat Takeaway, de activistische belegger Cat Rock, riep het bedrijf eind vorige maand op een nieuwe financieel topman aan te stellen om het vertrouwen in het bedrijf te herstellen.

Cat Rock, dat met een belang van bijna 7 procent na topman Jitse Groen de grootste aandeelhouder is, betichtte het bedrijf ook van misleidende financiële vooruitzichten. Sinds eind juni vorig jaar is Just Eat Takeaway bijna 70 procent van zijn waarde op de beurs kwijtgeraakt. De president-commissaris van het internetbedrijf, Adriaan Nühn, moest al wel wijken. Zijn herbenoeming werd als stempunt van de agenda van de aandeelhoudersvergadering gehaald.

Voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering was er al een ander opmerkelijk vertrek van een leidinggevende bij Just Eat Takeaway. De herbenoeming van Jörg Gerbig, operationeel directeur bij de maaltijdbezorger, werd ook als stempunt van de agenda geschrapt, omdat hij zich mogelijk heeft misdragen op een bedrijfsevenement.

Vorige maand wijzigde Just Eat Takeaway zijn koers rond Grubhub op aandringen van aandeelhouders. Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheden om de Amerikaanse dochter te kunnen verkopen, werd bekend bij de kwartaalcijfers.