Financieel directeur ING vertrekt om witwaszaak

Koos Timmermans vertrekt vanwege de schikking die ING onlangs sloot vanwege witwaspraktijken.

Timmermans vertrekt vanwege de schikking die ING onlangs sloot vanwege witwaspraktijken, waardoor zijn positie onhoudbaar was geworden.

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen.

Na het bekend worden van de schikking liet CEO Ralph Hamers weten niet te zullen opstappen vanwege de zaak. “Wij nemen juist de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de herstelmaatregelen worden doorgevoerd”, aldus de CEO. Het besluit van Hamers om aan te blijven kreeg veel kritiek. Nu vertrekt er  in de persoon van Koos Timmermans dus toch een bestuurslid bij de bank naar aanleiding van het schandaal. 

Timmermans was tijdens de periode 2010-2016, waar het onderzoek betrekking op had, lid van het zogeheten Management Board Banking en eindverantwoordelijke voor ING Nederland. ,,In het licht van deze omstandigheden zal Koos Timmermans in overleg met de raad van commissarissen aftreden”, aldus ING in een verklaring.

President-commissaris Hans Wijers van ING betreurt de gevonden tekortkomingen en zegt deze zaak zeer serieus te nemen. De ernst van de zaak en de vele reacties van belanghebbenden maakten dat er iets moest gebeuren op het niveau van de directie, zo zei hij. Dat is volgens Wijers ook in het belang van de bank zelf. Timmermans blijft aan tot het moment dat er een opvolger voor hem is gevonden.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra had vorige week donderdag een gesprek met Wijers over de zaak. De minister toonde zich eerder uitermate ontstemd over de zaak. “Het is zeer ernstig dat kennelijk de commercie zo duidelijk heeft gewonnen van de regelgeving, zo zeer dat er ook strafbare feiten zijn erkend.” 

Gerelateerde artikelen