Zwetend richting CFO Day…

CFO DAY 2019 - Koninklijke Burgers' Zoo als startpunt voor CFO Day 2019. Of wel: spitsroede lopen in de snikhete jungle!

Bekijk hier de foto's van CFO Day 2019
En lees hier het verslag: 'Hypertransparantie de norm'

Warmlopen voor CFO Day was het op dinsdag 4 juni wel heel letterlijk. In de ‘bush’, het snikhete tropisch regenwoud van Koninklijke Burgers‘ Zoo, sjokten een slordige honderd financieel directeuren zich bij temperaturen boven de 30 graden en een luchtvochtigheid die richting 100 procent oploopt, zich letterlijk in het zweet.

Lees ook: Abhijit Bhattacharya ontvangt CFO Award 2019

Vrijwilliger Bob de Kraker liet geen gelegenheid onbenut om de naar Arnhem gereisde deelnemers aan ’s lands grootste professionele netwerkevenement voor CFO’s uit te leggen hoe bijzonder ‘zijn’ dierentuin wel niet was en is. Bij zo ongeveer elke tropische plant en/of bijzonder dier was het pas op de plaats en uitgebreide uitleg. 

“Het regent hier elke dag wel zes uur achtereen”, aldus bevlogen Bob als we al wandelend halt maken bij een op een tak rustende Victoria Troonduif. “Op een enkele uitzondering na, zoals de rode Ibus, worden vogels hier niet bijgevoed…” 

De financials, vandaag 5 juni komen er in totaal meer dan 500 samen om in het naburige Hotel De Bilderberg in Oosterbeek hun jaarlijkse CFO Day te beleven, luisteren en slaan de teksten van de Burgers ‘Zoo gids minutieus op in hun hoofden. Dat de dierentuin, een 106 jaar oud familiebedrijf, dagelijks 100.000 liter middels aardwarmte verwarmd regenwater via sprinklerinstallaties op die twee voetbalvelden grote nagebootste jungle van Azie, Afrika en Zuid-Amerika doet neerkomen. Waardoor dieren als de van oorsprong in Nieuw-Guinea levende Victoria Kroonduif hier kunnen gedijen. 

Het aardvarken met zijn vrolijke ogen, spitse neus en puntoren? Slaapt wel 22 uur per dag! “Aaaah, zo lang als wij per etmaal werken”, grapt een CFO terwijl hij de zweetdruppels van zich af schudt. “Dit is de langste waterval van het Koninkrijk”, orakelt gids Bob trots. Om vervolgens te nuanceren: “Als we die op Saba, gemeente in Caribisch Nederland, even niet meetellen. Over duurzaamheid: “Door de turbulentie van de twintig meter hoge waterval worden co2 en zuurstof hier vermengd!”

Deelnemers aan CFO day als David van Mechelen (Royal FloraHolland) en Emile Poot (Damen Shipyards Group) luisteren aandachtig. Terwijl het zweet hun overhemden langzaam donker begint te tinten…

Als we bij een bijzondere soort kwallen in het adembenemend fraaie aquarium van Burgers ‘Zoo zijn gearriveerd, legt gids Bob uit dat deze specifieke soort nog niet zo lang geleden is aangekomen in de dierentuin. “Ze kunnen alleen rechtdoor zwemmen, best een probleem dus als ze in een hoek van het aquarium belanden. Want ‘achteruit’ lukt niet.” Een van de CFO’s, goed oplettend opdat de dame in het gezelschap zijn woorden niet hoort: “Aaaah, beetje zoals autorijdende vrouwen!” 

Aan vrolijkheid en enthousiasme sowieso geen gebrek tijdens deze ouverture richting CFO Day. “Hier zijn wel vijftig roggen geboren, meer dan waar ook ter wereld”, zegt onze gids trots en enthousiast. “En ja, dit is de Japanse Bakerhaai. Als visjes niet eten? Dan zorgen onze verzorgers dat ze richting ziekenboeg gaan… Ze kennen en monitoren ze allemaal. En ons levend koraalrif? Dat plant zich alleen voort bij volle maan. Daarom hebben we die in de vorm van een heel bijzondere lamp laten nabootsten. En ja, het werkt. Toen was er zaad!” 

De CFO’s knikken beschaafd, nippen aan een glas verkoelende champagne, ergens op driekwart van de tour. Zoals die vriendelijke Mark ter Hark, financieel directeur van bouwreus Dura Vermeer, vermaard vanwege het realiseren van iconische gebouwen als bijvoorbeeld de zojuist geopende miljonairstoren Pontsteiger in het Amsterdamse IJ.

“Wat kost een olifant eigenlijk?

“Wat kost een olifant eigenlijk?”, luidt de vraag van een van zijn collega’s tijdens een spreekbeurt, verzorgd door dierentuindirecteur Alex van Hooff. “Nou, eigenlijk niets”, antwoordt de man die dit familiebedrijf leidt. “Hier verblijvende olifanten zijn vooral oudere dames die niet meer aarden in andere dierentuinen. Als je het over de kosten hebt, praat je vooral over het transport en de medische verzorging.”

Met een kwinkslag: “Weten jullie trouwens wat pas duur is? De andijvie die een zeekoe jaarlijks achteroverslaat. Prijskaartje… Tot wel 25.000 euro!”

Van Hooff vertelt over zijn voorvaderen. Johan Burgers bijvoorbeeld, die de Zoo in 1913 opende. En dat opeenvolgende generaties hun filosofie altijd zijn blijven koesteren: veel ruimte voor de dieren! “Vroeger gingen mensen naar de dierentuin om te lachen. Nu gaat het om bewondering en verwondering.” 

Van Hooff legt uit dat zijn Zoo selfsupporting is. Zonder overheidssubsidies het hoofd boven water houdt en dat al heel lang. “De kleinste visjes niet meegeteld, leven hier 10.000 dieren op 45 hectare, we hebben 170 fte’s in dienst, draaien een jaarlijkse omzet van 22 miljoen euro, maken winst, steken ook veel geld in natuurbehoud wereldwijd…” 

En hij vertelt eerlijk en open hoe het ook zo maar mis had kunnen gaan: “Nadat mijn vader overleed, onverwachts en veel te jong, dacht ik zijn nieuwbouwproject wel even voort te kunnen zetten. Maar ik had zijn technische kennis simpelweg niet. Toen zijn we in 2008 bijna failliet gegaan. Door het roer om te gooien – mede door goede mensen aan te nemen en daarvoor ook te betalen – hebben we rust in de organisatie weten terug te brengen.”

Kort voor het diner weet community manager Kevin Mottard het publiek nog tot schrikken te brengen. “Jullie koken vandaag deels zelf”, zegt hij op mysterieuze en olijke toon. Het rumoer en de onrust in de zaal zijn heel eventjes niet van de lucht… Uiteindelijk blijkt dat ‘zelf koken’ een op Zuid-Afrikaanse leest geschoeide Braai te zijn. Waarbij iedereen zich in Hotel De Bilderberg van haar en zijn beste – lees enthousiaste – kant liet zien!

Wordt vandaag vervolgd, met lezingen op deze CFO Day van bijvoorbeeld Hans Schuil (Royal Casun), Shell-topvrouw Marjan van Loon, luitenant-kolonel Jan ten Hove van het Korps Mariniers, millennial expert Talitha Muusse, Follow the Money-hoofdredacteur Eric Smit  en topadvocaat Gerard Spong. Bovendien: de bekendmaking van de winnaar van de CFO Award. En dan nog die heel bijzondere spreker die deze dag opent…

 

Gerelateerde artikelen