CBS: Inflatie stijgt naar 3,1% in maart, EU inflatie iets lager
De inflatie in Nederland is in maart gestegen naar 3,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. Daarmee lag de inflatie hoger dan in februari. Toen werd het dagelijks leven 2,8 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. In januari was de inflatie nog 3,2 procent.
De oplopende inflatie hangt vooral samen met de energieprijzen en de prijzen van motorbrandstoffen aan de pomp. De afgelopen tijd zijn benzine en diesel duurder geworden voor automobilisten door de stijgende olieprijzen. De prijzen van ruwe olie liggen nu op ongeveer het hoogste niveau in ongeveer vijf maanden.
Onderzoek naar de toegang van bedrijven tot financiering in de eurozone toont aan dat 47% van de bedrijven getroffen wordt door verslechterende financieringsvoorwaarden.
Europese rekenmethode
De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode bedroeg ook 3,1 procent, tegen 2,7 procent in februari. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning. [Artikel gaat verder na de advertentie]
Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.
Inflatie eurogebied
Het Europese statistiekbureau Eurostat komt later in de ochtend ook met een voorlopige raming over de inflatie in de eurozone in de afgelopen maand. De inflatie in het eurogebied bedroeg in februari 2,6 procent.
Rentebeleid ECB
De Europese Centrale Bank (ECB), die de rente eerder flink opvoerde om de hoge inflatie te bestrijden, heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent. Volgende week vergadert de centrale bank in Frankfurt weer over de rente. Op de financiële markten wordt verwacht dat de ECB bij de vergadering in juni met een eerste renteverlaging zal komen.
Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.
Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.
Eerder bevestigde de ECB de impact van de rente op kredietverlening en zwakke bedrijven in de eurozone. Recent onderzoek naar de toegang van bedrijven tot financiering in de eurozone toont aan dat 47% van de bedrijven getroffen wordt door verslechterende financieringsvoorwaarden. De financieringsvoorwaarden voor bedrijven zullen naar verwachting de komende maanden verder verslechteren indien de rente hoog blijft.