Ook Canada beperkt toelating buitenlandse werknemers

Arbeidsmigratie in grootste economieën onder druk

Canada heeft strengere regels aangekondigd voor de toelating van tijdelijke buitenlandse werknemers, wat gevolgen kan hebben voor internationale bedrijven die personeel willen inzetten in het land. Deze beleidswijziging markeert volgens kenners een verschuiving in Canada’s (voorheen) ruimhartige immigratiebeleid en is een reactie op de recente ongekende bevolkingsgroei, voornamelijk gedreven door immigratie, aldus de nieuwswebsite NU.nl in een bericht.

  • Canada beperkt toelating buitenlandse werknemers in laagbetaalde banen
  • Maatregel reactie op ongekende bevolkingsgroei door immigratie
  • Bedrijven moeten strategieën aanpassen aan nieuwe arbeidsmarktregels

Premier Justin Trudeau heeft onder druk van zowel zijn partij als het publiek aangekondigd dat er maatregelen komen om het aantal tijdelijke buitenlandse werknemers te beperken. In gebieden waar de werkloosheid 6% of hoger is, mogen werkgevers geen tijdelijke buitenlandse werknemers meer aannemen, met enkele uitzonderingen voor sectoren zoals landbouw, voedselverwerking, bouw en gezondheidszorg. Bovendien mogen werkgevers nog slechts 10% van hun totale personeelsbestand uit tijdelijke buitenlandse werknemers laten bestaan, en worden contracten teruggebracht van twee jaar naar één jaar. Deze maatregel is bedoeld om de lokale arbeidsmarkt te beschermen en Canadese werkzoekenden meer kansen te bieden.

Bepaalde sectoren die traditioneel sterk afhankelijk zijn van buitenlandse arbeidskrachten, zoals de technologie- en zorgsector, kunnen onevenredig worden getroffen door deze nieuwe regels.

Reactie op ongekende bevolkingsgroei

Canada heeft recentelijk de sterkste bevolkingsgroei in meer dan vijftig jaar doorgemaakt, grotendeels aangedreven door immigratie. Deze snelle groei heeft geleid tot uitdagingen op het gebied van huisvesting en infrastructuur, wat de regering heeft aangezet tot het herzien van haar immigratiebeleid.

In 2022 bedroeg de totale export van Nederland naar Canada €5,4 miljard, terwijl de import €3,3 miljard was, volgens de website van RVO Nederlands. Belangrijke exportproducten zijn onder meer ruwe aardolie en aardolieproducten (€1,6 miljard), medicinale en farmaceutische producten (€581 miljoen), en gespecialiseerde machines (€232 miljoen).

Aan de importzijde zijn ruwe aardolie en aardolieproducten (€718 miljoen), non-ferrometalen (€275 miljoen), en anorganische chemische producten (€207 miljoen) van substantieel belang. De handelsrelatie ondersteunt werkgelegenheid in diverse sectoren, waaronder de chemische industrie, machinebouw en farmaceutische industrie, en draagt bij aan de economische groei en stabiliteit van beide landen.

Immigratie vraagt om meer investeringen

De Canadese regering, onder leiding van de Liberale Partij, staat voor grote uitdagingen vanwege toenemende kritiek op hun immigratiebeleid. De partij, die momenteel slecht scoort in de peilingen, lijkt af te stevenen op een verkiezingsnederlaag. De verkiezingen, die uiterlijk op 20 oktober 2025 moeten plaatsvinden, zullen waarschijnlijk draaien om immigratieniveaus en de daarmee gepaard gaande problemen op het gebied van huisvesting en infrastructuur. Dat meldt een Amerikaanse nieuwswebsite.

Twee belangrijke factoren hebben bijgedragen aan de stijging van immigratie:

  • tijdelijke buitenlandse werknemers
  • buitenlandse studenten die via zogenoemde “nepcolleges” een achterdeur naar Canada vonden.

Gaat Canadese bedrijfsleven op slot?

Trudeau heeft ook aangegeven dat het totale immigratieniveau dit najaar herzien zal worden. De traditionele Canadese steun voor immigratie lijkt nu te wankelen, wat niet alleen invloed zal hebben op de verkiezingen, maar ook op de economie. Het model van economische groei door immigratie lijkt zijn grenzen te hebben bereikt, en dit zal waarschijnlijk langdurige gevolgen hebben voor het land. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Balanceren van economische behoeften en arbeidsmarkt

Minister van Immigratie Marc Miller benadrukte tijdens een persconferentie dat de nieuwe regels “logisch moeten zijn in de huidige economie voor Canadezen, maar ook voor de arbeidsmarkt die blijft krimpen”. Deze uitspraak weerspiegelt de complexe taak van de regering om economische groei te stimuleren terwijl ze tegelijkertijd de belangen van Canadese werknemers beschermt. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Flexibiliteit in beleid

Miller gaf aan dat de regering bereid is om “extra maatregelen te nemen indien nodig”[4]. Deze flexibele benadering suggereert dat het immigratiebeleid in de toekomst verder kan worden aangepast, afhankelijk van economische omstandigheden en arbeidsmarkttrends.

Gevolgen voor internationale bedrijven

Voor multinationals en bedrijven die afhankelijk zijn van buitenlandse arbeidskrachten in Canada, kunnen deze nieuwe regels aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengen. Ze zullen mogelijk hun wervingsstrategieën moeten heroverwegen en meer focus moeten leggen op het aantrekken en ontwikkelen van lokaal talent.

Risico’s en overwegingen

Bedrijven die actief zijn in Canada of van plan zijn daar te expanderen, moeten rekening houden met potentiële risico’s zoals:

1. Beperkte toegang tot gespecialiseerd talent uit het buitenland
2. Hogere kosten voor het werven en opleiden van lokale werknemers
3. Mogelijke vertragingen in projecten of expansieplannen door personeelstekorten.

Breder perspectief op immigratiebeleid

Canada’s beleidswijziging past in een bredere mondiale trend waarbij landen hun immigratiebeleid herzien in reactie op economische en demografische uitdagingen. Bedrijven die internationaal opereren, moeten alert blijven op dergelijke veranderingen in verschillende landen en hun strategieën dienovereenkomstig aanpassen. Vandaag liet ook de VVD een dergelijke wens doorschemeren en ook Australie overweegt dergelijke maatregelen. Denemarken en Italië hebben al concrete maatregelen genomen om de toestroom van arbeid -en daarmee gepaard gaande sociaal-economische rechten– in te perken. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Impact op specifieke sectoren

Bepaalde sectoren die traditioneel sterk afhankelijk zijn van buitenlandse arbeidskrachten, zoals de technologie- en zorgsector, kunnen onevenredig worden getroffen door deze nieuwe regels. Bedrijven in deze sectoren zullen mogelijk creatieve oplossingen moeten vinden om hun personeelsbehoeften te vervullen. Hoewel de nieuwe regels op korte termijn uitdagingen kunnen vormen, zijn ze bedoeld om de Canadese economie op lange termijn te versterken. Een evenwichtiger arbeidsmarkt en een meer duurzame bevolkingsgroei kunnen uiteindelijk leiden tot een stabielere economische omgeving voor bedrijven.

Compliance en juridische implicaties

Internationale bedrijven die in Canada opereren, moeten zich bewust zijn van de juridische implicaties van deze nieuwe regels. Het is cruciaal om up-to-date te blijven met de veranderende regelgeving en ervoor te zorgen dat alle werknemers de juiste vergunningen hebben.

Kansen voor innovatie

De nieuwe beperkingen kunnen ook kansen bieden voor innovatie. Bedrijven kunnen worden gestimuleerd om te investeren in automatisering en digitalisering om de productiviteit te verhogen en minder afhankelijk te worden van handmatige arbeid.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen