Bureaucratie en personeelsverloop kosten Intertrust geld

Bureaucratie en personeelsverloop kosten Intertrust geld
Het bedrijf krijgt de ene na de andere boete door administratieve gebreken.

Financieel dienstverlener Intertrust verwacht dit jaar meer geld kwijt te zijn als gevolg van toegenomen regeldruk in combinatie met oplopende personeelskosten. Welke regels het bedrijf dwarszitten, is niet bekendgemaakt.

Ook is de precieze schade niet bekendgemaakt. Wel is bekend dat het bedrijfsresultaat daalde in met 5 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat terwijl de omzet juist toenam met 1,7 procent.

Afgelopen voorjaar meldde Intertrust ook al een financiële tegenvaller als gevolg van regelgeving. Toen was er een boete van 6,4 miljoen euro voor het niet nakomen van administratieve verplichtingen. Ook in dat kwartaal steeg de omzet en daalde het bedrijfsresultaat.

Daarna volgde een boete van omgerekend 4,1 miljoen dollar van de autoriteiten op de Kaaimaneilanden. Ook toen ging het om niet het niet nakomen van bepaalde administratieve verplichtingen. Intertrust meldde toen dat het niet verdacht werd van betrokkenheid bij witwaspraktijken.

Van Intertrust was al bekend dat het door de vele personeelswisselingen minder productief kon zijn dan het zou willen. In een jaar tijd is ongeveer een kwart van het personeel bij het bedrijf vertrokken en vervangen. Met name in Nederland en Luxemburg is de arbeidsmarkt zeer krap waardoor het moeilijker is om personeel vast te houden. De inkomsten in deze landen daalden respectievelijk met 16,4 en 6 procent.

Intertrust maakte eerder al bekend met nieuwe beloningsstructuren en extra diensten op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid personeel langer binnenboord te willen houden. Maar het inwerken van mensen kost tijd en dus ook geld omdat inwerkuren niet op klanten geschreven kunnen worden. Bij Intertrust werken in totaal zo’n 4000 mensen.

Toch rekent de aan de Amsterdamse beursgenoteerde onderneming ook op een snellere groei van de inkomsten. Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Amsterdam, verzorgt of controleert de financiële administratie en regelt belastingzaken van andere bedrijven of beleggers.

De financieel dienstverlener maakte eerder bekend overgenomen te zullen worden door zijn Amerikaanse branchegenoot CSC. Volgens het bedrijf is aan alle mededingingsvoorwaarden voldaan en ligt het afronden van de overname op schema.