Bunq staat machteloos tegen vuile was op straat

Citeren van interne communicatie bij de bank valt onder vrijheid van de pers.

Even hoopte online bank Bunq dat het de media kon muilkorven via de rechter. Maar de krant NRC hoeft een artikel over Bunq niet te rectificeren, heeft de rechter dinsdag bepaald. De titel had een artikel geschreven over medewerkers van Bunq die voor privédoeleinden in klantrekeningen hadden gekeken.

Bunq had rectificatie gevraagd, onder andere omdat de bank vond dat NRC ten onrechte had geciteerd uit interne communicatie. De rechter heeft bepaald dat het gebruik van de interne communicatie in dit geval niet onrechtmatig is.

In het artikel kwamen oud-medewerkers aan het woord die vertelden in klantgegevens te hebben gekeken voor privédoeleinden, om bijvoorbeeld salarissen van collega’s te bekijken of gegevens over een geliefde te achterhalen.

Bunq wilde onder meer dat NRC de interne berichten en de volgens de bank feitelijke onjuistheden uit het artikel zou halen. In het artikel staan ook interne berichten van enkele medewerkers. De bank was ook niet blij dat daarbij namen stonden. Eerder had NRC al de gebruikersnamen geanonimiseerd.

Adjunct-hoofdredacteur Melle Garschagen van NRC zei eerder dat de reacties van Bunq geen aanleiding geven te twijfelen aan het artikel. (ANP)

Bunq bank: “Bancaire sector staat stil; er is te weinig ontwikkeling”

Gerelateerde artikelen