Brexit komt, wat kan je nog doen?

Met of zonder deal komt er per 1 januari veel meer rompslomp. Hoe bereid je je nog voor op Brexit?

VNO-NCW en MKB-Nederland herhalen hun oproep aan bedrijven om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op Brexit. Zij waarschuwen dat het er op dit moment niet naar uitziet dat er op tijd een deal zal komen. Dat betekent dat per 1 januari 2021 het VK de Europese interne markt verlaat en er grens- en handelsbelemmeringen komen.

Om bedrijven zo goed mogelijk hierop voor te bereiden, publiceert de Europese Commissie de zogenoemde readiness notes, met per sector alle noodzakelijke informatie op een rijtje. VNO-NCW en MKB-Nederland adviseren met behulp van die notes goed te kijken welke specifieke maatregelen ze nog kunnen nemen en het algemene document met aanvullende informatie over alle veranderingen na de transitieperiode goed door te nemen. “Voor ondernemers is het van belang zo snel mogelijk alle noodzakelijke voorbereidingen te treffen. Alleen dan zullen de Europese Commissie en de Nederlandse overheid te hulp schieten, mochten ondernemers in de problemen raken,” aldus VNO-NCW.

Met of zonder akkoord: vanaf 2021 zijn douaneformaliteiten hoe dan ook noodzakelijk. “Een deal vermindert alleen de administratieve lasten en tarieven, maar neemt deze niet volledig weg.” Daarom doen ondernemingen die zelf handel drijven met het VK doen er goed aan om de pagina’s van de Nederlandse en Britse douane in de gaten te houden. “Waar de Britse overheid heeft aangegeven in het eerste half jaar soepel om te gaan met controles – om zo de grootste verstoringen te proberen te voorkomen – heeft de EU al aangekondigd dit niet te doen,” waarschuwt VNO-NCW. Die nieuwe situatie gaat dus direct op 1 januari in.

Alle behulpzame links op een rijtje:

(bron: VNO-NCW; foto: Jan Tinneberg, Unsplash)

Gerelateerde artikelen