Bonussen en dividend nog taboe voor banken

Europese bankwaakhond waarschuwt voor verslechtering van de economie.

Financiële instellingen in Europa moeten terughoudend zijn met hoge dividenduitkeringen en omvangrijke aandeleninkoopprogramma’s. De economische vooruitzichten kunnen verslechteren, waardoor banken te maken kunnen krijgen met meer leningen die niet terugbetaald worden.

Daarvoor waarschuwt de European Banking Authority (EBA) de financiële instellingen in Europa. Banken in de eurozone werden eerder vanwege de onzekerheid over de coronacrisis tijdelijk min of meer verboden om dividend uit te keren aan aandeelhouders of eigen aandelen in te kopen.

Dat is sinds oktober weer mogelijk voor banken die er financieel goed voor staan. Maar de EBA waarschuwt nu om hier uit voorzorg niet te ruimhartig in te zijn, zodat banken voldoende reserves achter de hand houden. Dat geldt ook voor het uitkeren van bonussen.

Mogelijk kan het economische herstel door de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus worden ondermijnd. Dat zou kunnen leiden tot een stijging van leningen die niet afgelost worden. “Gezien de onzekerheden rond corona zouden banken voorzichtig moeten zijn met hun beleid voor kapitaaldistributie”, aldus de EBA.