BNR: ‘Weinig animo voor uitplugpremie: minder elektriciteit verbruiken loont niet’

Faillissementsregen energiebedrijven is voorbij
Electrificering

Netbeheerders betalen bedrijven die tijdelijk minder capaciteit gebruiken om het stroomnet te ontlasten. Deze ‘unplugpremie’ is een van de maatregelen in de strijd tegen de tekorten op het elektriciteitsnet. Bedrijven met een aansluiting van meer dan 1 megawatt kunnen betaald krijgen als ze op piekmomenten minder stroom gebruiken of leveren. Dat meldt BNR deze ochtend.

  • Weinig animo voor unplugpremie
  • Slechts een handvol bedrijven maakt gebruik van de regeling
  • Vergoedingen zijn te laag voor flexibel vermogen

Ondanks de regeling blijkt er weinig animo onder stroomgebruikers. Uit een rondgang van BNR blijkt dat slechts een handvol bedrijven van de unplugpremie gebruikmaakt. Netbeheerder Enexis is in gesprek met ongeveer 100 grootverbruikers, maar de verwachting dat dit tot afspraken leidt, is laag. In februari wachtten bijna 10.000 bedrijven om aangesloten te worden op het stroomnet, terwijl Enexis tot nu toe slechts 20 contracten heeft gesloten, vooral met leveranciers van groene stroom.

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Te lage vergoeding

Het gebrek aan animo heeft een eenvoudige oorzaak: de geboden bedragen zijn te laag. De vergoeding hangt af van de regio, de hoeveelheid ‘ingeleverde’ stroom en het tijdstip. Netbeheerders en bedrijven onderhandelen over het exacte bedrag. Voor veel bedrijven blijkt het lastig om flexibel vermogen te leveren. De huidige vergoedingen zijn geen voldoende prikkel om grote afnemers van elektriciteit tot een flexcontract te verleiden.

De unplugpremie is een interessante maatregel om het stroomnet te ontlasten, maar het succes ervan hangt af van een realistische vergoeding en een eenvoudiger proces voor bedrijven om deel te nemen. Het blijft een uitdaging om de balans te vinden tussen netbeheerders, bedrijven en duurzaamheid.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen