BNP Paribas lanceert groen hypotheekfonds in Nederland

Aanvragers krijgen alleen een hypotheek als ze hun woning verduurzamen.

BNP Paribas heft het Dutch Residential Mortgage Fund gelanceerd, een hypotheekfonds dat duurzaamheid als uitgangspunt heeft. Volgens BNP Paribas is het enige aanbieder in de markt die bindende selectiecriteria hanteert. Dynamic Credit, dochteronderneming van BNP Paribas Asset management en beheerder van het fonds, financiert alleen woningen met energielabel of lager wanneer deze een concreet verbeterplan naar label C of hoger aanleveren.

Institutionele beleggers zoeken al iets langer naar mogelijkheden om impact te maken met hun beleggingen. Met het BNP Paribas Dutch Residential Mortgage Fund wil Dynamic Credit de vergroeningssopgave en marktvraag bij elkaar brengen. Dit door het verduurzamen van de Nederlandse woningenmarkt te combineren met de duurzame beleggingsbehoefte van institutionele beleggers.

Het hypotheekfonds krijgt een lichtgroene (artikel 8) SFDR-classificatie. De hypotheken in het fonds worden verstrekt vanuit het Bouwe hypotheeklabel, dat Dynamic Credit zelf beheert. Consumenten die financiering zoeken voor een woning met energielabel D of lager worden alleen geholpen als zij een verbeterplan aanleveren voor de verduurzaming van de woning naar energielabel C of hoger. De daarvoor benodigde investering wordt verstrekt vanuit een bouwdepot naar gelang het verbeterplan wordt uitgevoerd.

Gerelateerde artikelen