Billentis-rapport 2015: ‘Voor e-invoicing breekt nieuw tijdperk aan’

In de afgelopen jaren hebben e-factuurinitiatieven in de publieke sector veel terrein gewonnen in de grootste markten wereldwijd.

De markt voor de e-factuuroplossingen van Basware én het open, wereldwijde Basware Commerce Network zijn sneller gegroeid dan markten om hen heen. Verwacht wordt dat deze positieve trend zich in 2015 voortzet.
E-factureren is vandaag de dag geen onbekende en biedt verschillende voordelen waarmee organisaties hun cashflow en transparantie kunnen optimaliseren. De hoeveelheid handmatige processen is nog steeds verrassend hoog binnen organisaties, waardoor grote struikelblokken kunnen ontstaan in belangrijke processen als cashflow en inzicht. Handmatige processen kunnen ook leiden tot late betalingen, een  zorgelijke ontwikkeling. Dit heeft grote invloed op zowel individuen als gehele supply chains. 
Ook vormen kosten continu een heet hangijzer waarover veel wordt gediscussieerd. Niet alleen op het gebied van rentetarieven, maar ook de prijs van slecht presterende of handmatige diensten én de invloed op de cashflow van een organisatie. Als gevolg hiervan zullen organisaties op wereldwijd niveau blijven zoeken naar innovatieve finance-oplossingen. Denk daarbij aan de groei van zakelijke, commerciële netwerken waarmee realtime e-factureren kan plaatsvinden in samenwerking met wereldwijde betalingsnetwerken en supply chain finance.
Op internationaal niveau zijn er bemoedigende signalen vanuit bijvoorbeeld de Europese Unie die e-factureren stimuleren. Betere samenwerking tussen overheden wereldwijd is nodig, en dat kan worden bewerkstelligd door bijvoorbeeld een inter-operabel systeem gebaseerd op een enkelvoudige e-factuurstandaard. Los van de regel- en wetgeving moet de eigenlijke implementatie zo makkelijk mogelijk zijn.
Een andere trend is het samengaan van verschillende providers, waardoor er uiteindelijk minder, maar grotere e-factuuraanbieders overblijven. De vraag naar e-factureren neemt toe omdat het als vertrouwensdocument wordt gezien tussen de afnemers en leveranciers. Deze vertrouwde experts zijn nodig, mede om de veiligheid en bescherming van deze kritieke data te garanderen.
Voor meer informatie over het Billentis-rapport 2015: