Bijna kwart miljoen nieuwe bedrijven vorig jaar

Maar 160.000 ondernemers gooiden het bijltje erbij neer.

Het aantal bedrijven in Nederland is vorig jaar toegenomen ondanks de coronacrisis. Wel was de stijging lager dan in 2019, meldt de Kamer van koophandel (KVK) op basis van zijn Jaaroverzicht Bedrijvendynamiek. Er waren iets meer starters dan een jaar eerder, maar veel meer ondernemers die besloten hun bedrijf stop te zetten.

In totaal stopten er ruim een vijfde meer ondernemers dan in 2019 voor een totaal van 159.041. Tegelijkertijd waren er 3 procent meer starters dan een jaar eerder, waarmee het aantal nieuwe ondernemingen op 236.589 uitkwam. Daarmee groeide het aantal ondernemingen met 78.312, ofwel 4 procent, tot een kleine 2,1 miljoen. Ook het aantal faillietverklaringen was opvallend. Dat nam met 15 procent af. Daarbij spelen de steunpakketten van de overheid mogelijk een rol.

Het percentage vrouwelijke ondernemers steeg minimaal en kwam uit op 37 procent. Ondernemers zijn gemiddeld 46 jaar oud, maar starters zijn gemiddeld 34 jaar oud. Het aandeel starters dat niet in Nederland is geboren ligt op 23 procent tegen 16 procent voor alle ondernemers.

(ANP)